Svijet 'DOBAR' POSAO U HRVATSKOJ

Direktor Hypa po prvi put priznao grešku

U nastavku suđenja bivšim menadžerima Hypo-Steiermarka zbog gubitaka u poslovanju s leasingom u utorak je pred Kaznenim zemaljskim sudom u Grazu optuženi bivši direktor Peter Schmid prvi put priznao grešku

Dvojica bivših menadžera optužena su za nesavjesno poslovanje jer su svjesno sklapali riskantne poslove leasinga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, oštetivši štajersku banku za 40,5 milijuna eura, kako se procjenjuje u optužnici.

U utorak, peti dan rasprave u glavnom suđenju, još se pokušava utvrditi kako su optuženi bivši menadžeri provjeravali zahtjeve za leasingom u Hrvatskoj i BiH. U jednom je slučaju vještak, koji je trebao stručno procijeniti nekretninu koja je služila kao sredstvo osiguranja, tu nekretninu procijenio na 450 tisuća eura, a sudski vještak nakon dvije godine procijenio ju je na samo 19.400 eura. Protiv prvog vještaka u međuvremenu je također pokrenut kazneni postupak.

Optuženi bivši direktor priznao je u utorak da sustav kontrole odobravanja zajmova i leasinga u Hrvatskoj i BiH nije funkcionirao bez grješke, dobrim dijelom i zbog, kako je isticao, previše posla, premalo suradnika i prijelaza na euro.

Unatoč tomu što je prvi put priznao grešku u poslovanju, optuženik ni nakon inzistiranja državnog odvjetnika Wolfganga Redtenbachera nije htio priznati krivnju, nego je ostao pri svojoj izjavi da se osjeća nevinim za točke optužnice 'jer je bio uvjeren da će se sve uredno obaviti i okrenuti na dobro'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još