ZRAKOPLOVI IPAK U ZRAKU

Novi oblak pepela kreće prema Europi!

20.04.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Zračni promet u dobrom dijelu Europe trebao bi se ponovo uspostaviti u utorak prema jučerašnjem dogovoru ministara prometa EU-a o postupnom otvaranju zračnog prostora, ali promjena smjera vjetra i novi oblak vulkanskog pepela tome prijete

Britanski kontrolori leta upozorili su u utorak ujutro da se prema glavnim zračnim rutama kreće novi oblak vulkanskog pepela, zbog čega se British Airways odlučio na odgodu letova na kraćim udaljenostima, a neke su zemlje ili ponovo zatvorile svoje aerodrome ili ograničile korištenje svog zračnog prostora.

Poljska, koja je u ponedjeljak otvorila aerodrome, u utorak ih je ponovo zatvorila. Također je zatvorila sjeverni dio svog zračnog prostora.

Mađarska je zatvorila dio svog zapadnog zračnog prostora ispod 6.000 metara nadmorske visine (20.000 stopa). Irska je produljila postojeću zabranu letenja svojim zračnim prostorom.

Najveći britanski aerodromi zatvoreni su. U škotskim zračnim lukama, u Edinburghu i Glasgowu, promet je ograničen.

Veći dio neba iznad Njemačke ostat će zatvoren do najmanje 14 sati, a Slovenija je zatvorila svoj zračni prostor do 15 sati.

Promet je obnovljen iznad sjeverne Italije od osam sati, a Francuska je djelomično otvorila zračne koridore do Pariza.

Nakon videokonferencije europskih ministara prometa, španjolsko predsjedništvo Europske unije (EU) u ponedjeljak je objavilo nova pravila u sigurnosti zračnog prometa i najavilo 'postupnu i kontroliranu' uspostavu letova u jednom dijelu europskog zračnog prostora od utorka u šest sati.

EU je odlučio uspostaviti tri zemljopisne zone: jednu u blizini središta emisije vulkanskog pepela gdje na snazi ostaje 'apsolutno' ograničenje zračnog prometa, drugu zonu u kojoj će ograničenja biti ublažena i treću zonu, koja 'ne zahtijeva nikakva ograničenja' prometa. Još uvijek nije posve jasno kako će se određivati kriteriji za uspostavu tih zona pa je situacija u zračnom prometu u utorak stoga bila pomalo kaotična.

U proteklih pet dana blokade zračnog prometa zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda, na 313 aerodroma ostalo je blokirano više od 6,8 milijuna putnika, objavila je u ponedjeljak najvažnija profesionalna organizacija za zračne luke Airports Council International (ACI). Štete za nacionalna gospodarstva tek se počinju zbrajati, a Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) procijenila je u ponedjeljak da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara. Velike gubitke bilježe i u Aziji, čije su kompanije također bile prisiljene otkazati brojne letove prema Europi.

Inače, ukoliko želite uživo pratiti kretanje vulkanskog oblaka pepela, tportal vam donosi niz stranica na kojima možete doći do najnovijih informacija o lokaciji oblaka.