UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Počinje suđenje Joci Amsterdamu u Beogradu

20.04.2010 u 07:58

Bionic
Reading

Suđenje Sretenu Jociću, poznatom i kao Joca Amsterdam, i članovima njegove skupine optužene za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, trebalo bi početi danas pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud), javlja HRT

Tročlanim sudskim vijećem će, po najavama, predsjedati sudac Vladimir Vučinić, članovi su suci Nada Zec i Siniša Petrović, a postupak bi se trebao nastaviti 21. i 22. travnja.

Suđenje se zbog sigurnosnih razloga trebalo održati u posebnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora, ali će zbog velikog zanimanja medija biti održano u zgradi posebnog suda, prenosi Hina.

Zločinačko udruživanje

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica optužena su da su za novčanu nagradu, ne manju od milijuni pol eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Joca Amsterdam godinu dana u pritvoru

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić s Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Uhićena trojica od osmorice

Za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića tada je također predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, a Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, uhićen je 31. svibnja 2009. u Beogradu.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova, od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu.