HAŠKI SUD

Vulkan odgodio suđenje Šešelju

19.04.2010 u 18:44

Bionic
Reading

Zbog spriječenosti tužitelja, koji ne može doputovati u Den Haag zbog prekida zračnoga prometa, odgođeno je za utorak zakazano prvo pojavljivanje Vojislava Šešelja pred sucem u slučaju nepoštivanja suda, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)

Šešelj je optužen za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi objavio imena 11 zaštićenih svjedoka ICTY-ja. Još nije odlučeno kad će se Šešelj prvi put pojaviti pred sucem O-Gonom Kwonom, kaže se u ICTY-jevu priopćenju.

Čelniku Srpske radikalne stranke sude u Den Haagu zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1994. Za nepoštivanje suda optužen je pošto je žalbeno vijeće u prosincu 2009. donijelo povjerljivu odluku da je odlukom od kolovoza 2009. sudsko vijeće pogrješno ocijenilo kako bi optužba za nepoštivanje suda bila neutemeljena. Žalba je prihvaćena 17. prosinca 2009.

Šešelj je već drugi put optužen za nepoštivanje suda. On je 24. srpnja 2009. proglašen krivim za nepoštivanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u svojoj knjizi otkrio imena i druge osobne podatke zaštićenih svjedoka. Taj je slučaj sada u žalbenom postupku.