BAKIJEV NAPUSTIO KAZAHSTAN

Novi nemiri u Kirgistanu

19.04.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Kazahstanski dužnosnik potvrdio je da je svrgnuti kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev u ponedjeljak otputovao iz Kazahstana, gdje je proveo četiri dana pošto je bio prisiljen napustiti Kirgistan zbog nasilnih oporbenih prosvjeda, javljaju agencije, a nova kirgistanska vlada suočava se s novim nemirima.

Glasnogovornik kazahstanskog ministarstva vanjskih poslova Iljas Omarov rekao je kako ne zna kamo se Bakijev uputio. "Napustio je Kazahstan... ne znamo ništa o tome kamo se uputio", rekao je Omarov, prenosi AP.

Autoritarni bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko rekao je u nedjelju da je Bakijev dobrodošao u njegovu zemlju, a moguće odredište svrgnutoga kirgistanskog predsjednika su i Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje posjeduje nekretnine.

Prijelazna kirgistanska vlada, koju vodi Roza Otunbajeva, suočila se u ponedjeljak s novim nemirima koji ugrožavaju uspostavu stabilnosti u toj srednjoazijskoj zemlji.

Oko tisuću ljudi okupilo se u predgrađima glavnoga grada Biškeka i bacalo kamenje na pripadnike snaga reda, a u južnom gradu Džalalabadu stotine Bakijevih pristaša zahtijevale su njegov povratak, navodi Reuters.

Prijelazna vlada, koja je prije najavila raspisivanje izbora i provedbu reformi, objavila je da neće upotrijebiti silu protiv prosvjednika.

Bakijev je otišao iz Kirgistana prošlog četvrtka pošto je svrgnut s vlasti u nasilnim prosvjedima. U petak je prijelaznoj kirgistanskoj vladi poslao pismo u kojem je dao ostavku.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) poduprla je miran odlazak Bakijeva iz Kirgistana i naglasila da je to rezultat zajedničkih nastojanja predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika SAD-a Baracka Obame

Dani bivšeg predsjednika Bakijeva na čelu države bili su odbrojeni kada su najprije Rusija, a zatim i Sjedinjene Američke Države poduprle privremenu vladu pod vodstvom bivše ministrice vanjskih poslova Otunbajeve.