'DOMOVINA, SOCIJALIZAM ILI SMRT!'

Venezuela slavi 200 godina neovisnosti

19.04.2010 u 08:13

Bionic
Reading

Predsjednik Hugo Chavez pokrenuo je u nedjelju nacionalnu proslavu 200. godišnjice neovisnosti Venezuele, dok ga su istodobno rijetki kritičari optužili da je svoju vlast pretvorio u diktaturu kubanskog tipa. Socijalistički čelnik, koji samoga sebe naziva nasljednikom Simona Bolivara, heroja južnoameričke borbe za neovisnost, u nedjelju je naciji čestitao '200 godina borbe'

'Domovina, socijalizam ili smrt! Mi ćemo pobijediti!' poručio je Chavez koji će u ponedjeljak, točno na dan kada je prije 200 godina Venezuela proglasila neovisnost od Španjolske, ugostiti čelnike zemalja Latinske Amerike na samitu u Caracasu, među kojima će biti i Raul Castro i Evo Morales, čelnici Kube i Bolivije.

Osim što se koristi rječnikom svoga mentora Fidela Castra, Chavez se i prometnuo u južnoameričkog lidera u borbi protiv kapitalizma. 'Nismo još posve neovisni, ali ćemo završiti posao. Domoljub mora biti kao Bolivar, revolucionar i socijalist', rekao je.

Obilježavanje 200. godišnjice neovisnosti počelo je u nedjelju uličnim proslavama. Tisuće radnika i dobrovoljaca, odjevenih u karakteristične crvene majice i kape, pripremalo je pozornice i čistilo grad za predviđenu vojnu paradu i ostale događaje.

Chavezovi protivnici optužili su ga da nacionalnu proslavu koristi za skupljanje političkih poena. 'Nakon 200 godina opet smo pod čudnom stranom dominacijom', rekao je lider oporbe Julio Borges, optuživši Chaveza za 'podvrgavanje' braći Castro. 'Borci za slobodu nisu se borili za diktaturu', naglasio je.

Bivši venecuelanski predsjednik Carlos Andres Perez rekao je da nije moguće slaviti praznik pod vodstvom 'militariziranog, autoritarnog i prokomunističkog' režima.

Venezuelanski političari pripremaju se za parlamentarne izbore u rujnu, a oporba se nada da će uspjeti pomrsiti račune Chavezovoj stranci.

Iako je ispitivanja javnoga mnijenja u Venezueli teško pratiti zbog pristranosti, Chavezova popularnost pala je ispod 50 posto u posljednjih godinu dana. To je, međutim, dovoljna potpora za uvjerljivu pobjedu, naročito među siromašnim stanovništvom koje Chavez osvaja besplatnim klinikama i školama te drugim socijalnim beneficijama.