1,700 MRTVIH

Masovna kremacija stotine trupala na Tibetu

18.04.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Stotine trupala kremirano je u subotu u kineskoj pokrajini Qinghai kako bi se spriječilo širenje epidemija, tri dana nakon potresa

Broj žrtava razornog potresa koji je u srijedu pogodio sjeverozapad Kine popeo se na 1706 mrtvih i 256 nestalih, najnoviji su podaci koje je u nedjelju objavila agencija Xinhua. U potresu koji je pogodio pokrajinu na tibetanskoj visoravni približno 12.000 osoba je ozlijeđeno, od čega više od 1400 teško, a 100.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom, objavila je službena agencija.

Kineski predsjednik Hu Jintao u nedjelju je stigao u područje pogođeno potresom u okrugu Yushu kako bi ubrzao podjelu humanitarne pomoći. Predsjednik je skratio boravak u Južnoj Americi kako bi pogođenom stanovništvu pružio utjehu i potporu.

Yushu se nalazi na nadmorskoj visini od otprilike 4 tisuće metara što otežava humanitarne i spasilačke napore. Od srijede više od 10.000 profesionalnih pripadnika službi spaŠavanja, vojske, policije, vatrogasaca i medicinskog osoblja mobilizirano je iz cijele zemlje za pomoć pogođenima u pokrajini Qinghai. Više od 200 istreniranih spasitelja moralo je napustiti područje potresa jer nisu podnosili rad na toj visini.

Agencija Xinhua javila je u nedjelju da su spasioci iz ruševina izvukli 68-godišnjeg muškarca, 100 sati nakon potresa. Muškarac je prebačen u bolnicu i nalazi se u stabilnom stanju.

Stotine trupala - žena, muškaraca i djece - prevezeno je kamionima prema mjestu za kremaciju u gradu Jieguu koji se nalazi blizu epicentra potresa.

Potres u Qinghaiju, pokrajini odakle potječe sadašnji Dalaj lama, pogodio je područje nastanjeno većinom Tibetancima koji čine 97 posto od 100.000 stanovnika prefekture Yushu.