NASTAVAK SKANDALA U CRKVI

Kardinal Hoyos pohvalio šutnju o pedofiliji

17.04.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Vatikan je potvrdio autentičnost pisma iz 2001. u kojem kolumbijski kardinal Dario Castrillon Hoyos hvali šutnju francuskog biskupa Pierra Picana o pedofilskom zlostavljanju među svećeničkim redovima

Hoyos je tada bio pročelnik Kongregacije za kler, a Vatikan smatra da pismo pokazuje da je bilo mudro centralizirati nadzor nad slučajevima zlostavljanja u okviru Kongregacije za nauk vjere, kojoj je tada na čelu bio kardinal Joseph Ratzinger, a danas papa Benedikt XVI.

Nastavak je to kontinuiranog skandala u kojem se našla Crkva oko prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece diljem Europe i SAD-a. Inače, Pican je nedavno dobio odgodu tromjesečnog zatvora za prešućivanje zlodjela oca Renea Bisseya, koji je 2000. zbog pedofilije osuđen na 18 godina zatvora. Naime, Pican je godinu dana kasnije optužen za neprijavljivanje policiji svećenika optuženog za pedofiliju, što je bilo prvi put da je francusko tužiteljstvo postavilo pravno pitanje ispovjedne tajne.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Pican u ispovijedi saznao da je Bissey seksualno zlostavljao djecu, ali ga je samo suspendirao od svećeničkih dužnosti umjesto da ga je prijavio ili natjerao da se preda policiji. Bissey je 2000. osuđen na 18 godina zatvora, a svjedočeći u tom procesu Pican je odbio otkriti ispovjednu tajnu.