POLJACI NA ISPRAĆAJU

Pogreb obitelji Kaczynski u nedjelju

16.04.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge održat će se u nedjelju u Krakovu, kako je i planirano, unatoč poremećajima u zračnom prometu u Europi i mogućnosti da netko od stranih dužnosnika otkaže dolazak

'Obitelj nipošto ne želi promjenu datuma pogreba', rekao je zamjenik predstojnika predsjedničkog ureda Jacek Sasin. 'Poštovanje prema poginulima i svima onima koji pripremaju ispraćaj i pogreb ne dopušta nikakve promjene ili preinake u programu', rekao je Sasin, prenoseći želju obitelji.

Obred ispraćaja svih poginulih u zrakoplovnoj nesreći pokraj Smolenska počinje u subotu točno u podne u Varšavi, a pogreb predsjedničkog para u nedjelju u Krakovu.

Po planu, lijesovi predsjednika i njegove supruge trebali su zrakoplovom u subotu navečer iz Varšave biti prevezeni u Krakov. Zbog vulkanskog pepela koji je natkrio europsko nebo u Poljskoj je u petak za promet bila otvorena samo jedna zračna luka, Rzeszow, na krajnjem jugoistoku zemlje, 160 kilometara od Krakova.

Pogrebna misa u wawelskoj katedrali trebala bi pod vodstvom kardinala Angela Sodana, osobnog izaslanika pape Benedikta XVI., početi u 14 sati, a nakon nje će Lech i Maria Kaczynski biti položeni u katedralnu kriptu, panteon poljskih kraljeva i junaka.

Dolazak u staru prijestolnicu poljskih kraljeva u nedjelju najavilo je više od 80 stranih državnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama te njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski princ Charles.

Za praćenje pogreba akreditiralo se 3316 domaćih i stranih novinara, priopćeno je iz tiskovnog ureda poljskog predsjedništva.