VRUĆA SEDLA

Najgori predsjednik napustio Bijelu kuću

20.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

George W. Bush odlazi iz Bijele kuće pod izvanrednim stanjem, koje je proglasio za District of Columbia povodom predsjedničke inauguracije Baracka Obame. Nasljedniku u amanet ostavlja, između ostalog, dva nedovršena rata, recesiju i proračunski deficit na granici bilijun dolara te uništen ugled SAD-a u svijetu

Nakon osam godina vladavine Bush odlazi u rodni Teksas s najnižom podrškom građana u novijoj američkoj povijesti – njegovo predsjedništvo odobrava manje od trećine Amerikanaca. Busheva fotelja u Ovalnom uredu nije se još ni ohladila, a povjesničari su ga i prije isteka mandata uvrstili u red najlošijih američkih predsjednika, u društvu s Herbertom Hooverom, Warrenom Hardingom i Jamesom Buchananom.

Bushev oproštajni govor

Većina Amerikanaca vjeruje da će Busheva dugoročna reputacija biti ispodprosječna, što je ujedno najgora prognoza povijesne uloge vođe nacije. Sudeći po rezultatima posljednje Gallupove ankete, građani prognoziraju da će upravo Bush isplivati na površinu kao uvjerljivo najgori predsjednik – čak 59 posto ispitanika smatra da će on ostati upamćen kao loš predsjednik, što je gore i od Richarda Nixona, čije predsjedništvo lošim ocjenjuje 48 posto Amerikanaca.

Inauguracija novog američkog predsjednika Baracka Obame je simboličan početak kraja iluzije Georgea Busha da će njegove odluke jednog dana naći opravdanje u povijesti po uzoru na Harryja Trumana, kojemu su naknadno priznate zasluge za zaustavljanje širenja komunizma tijekom hladnog rata. Busha bi, međutim, lako mogla stići sudbina Lyndona Johnsona, jedinog američkog predsjednika čija je popularnost s vremenom opala.

George Bush nije se osjećao doma u Washingtonu, čija mu elita nikako nije sjela. Ubrzo po dolasku u Bijelu kuću okružio se jastrebovima poput Dicka Cheneya i Karla Rovea, čiji politički korijeni sežu u predizbornu kampanju Richarda Nixona, te bivšeg ministra obrane Donalda Rumsfelda, opsjednutog vojnom silom koja može uništiti bilo koju točku na globusu tzv. konvencionalnim oružjem.

Sudeći po prvoj insajderskoj knjizi o Bushevoj administraciji, najpoznatija autorica Bushevih govora Karen Hughes nije voljela čitati knjige niti je imala povjerenja u suradnike koji su to činili u slobodno vrijeme.

Top 10 po izboru Davida Lettermana

U osam godina mandata, dok je nezaposlenost u SAD-u rasla do današnje rekordne razine u posljednjih 16 godina, dok je kolabiralo tržište hipotekarnih kredita, a štedni ulozi građanima curili kroz prste, Bush je uzeo čak 77 godišnjih odmora (u trajanju od nekoliko dana do nekoliko tjedana). Istovremeno, održao je samo 47 konferencija za novinare, na kojima je odgovarao samo na unaprijed odabrana pitanja. 

Ugled odlazećeg predsjednika mogao bi porasti jedino ako se Barack Obama pokaže nesposobnijim u suočavanju s kriznim situacijama u zemlji i inozemstvu, što je na kraju Busheva drugog mandata teško i zamisliti.

Obama mora gurnuti zakonodavne odredbe o ograničavanju emisija stakleničkih plinova na nacionalnoj razini te ispuniti obećanje o uvođenju zdravstvenog osiguranja za više od 40 milijuna neosiguranih Amerikanaca. Morat će sanirati i štetu koju su zadrti zagovornici slobodnog tržišta napravili uvodeći američku verziju socijalizma za spas tamošnjih biznismena.

Obamini najveći vanjskopolitički izazovi bit će jačanje krhkog napretka u Iraku, stabiliziranje Afganistana i revitaliziranje mirovnog procesa na Bliskom istoku po uzoru na Clintona. Istovremeno, Obama će morati počistiti zatvor Guantanamo, pri čemu bi ga neuspjeh u osiguravanju što bržeg i pravednijeg rješenja za zatvorenike mogao skupo stajati.

Benjamin Ferencz, bivši tužitelj u nirnberškim procesima, rekao je da postoji dovoljno dokaza o krivnji Busheve administracije za ilegalni agresivni rat protiv suverene nacije.

Komisija za istraživanje zločina Busheve administracije protiv čovječanstva, u čijem su sastavu profesori i bivši diplomati, donijela je jednoglasnu presudu: Bush i njegova administracija krivi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Prema presudi Komisije, oni su 'šokirali savjest čovječanstva u pet područja, a to su: pokretanje agresivnih ratova, nezakonita uhićenja i mučenje, gušenje znanosti, katastrofalna politika prema globalnom zatopljenju i odustajanje od New Orleansa uoči, za vrijeme i nakon uragana Katrina.

Dick Cheney i bivši glavni tužitelj Alberto Gonzales već su optuženi za 'organiziranu kriminalnu djelatnost' u slučaju zatvorenika u federalnim zatvorima u Teksasu. Velika porota okruga Willacy u blizini meksičke granice potvrdila je optužnicu protiv Cheneyja zbog 'profitiranja od uskraćivanja slobode ljudskim bićima'. Cheney je investirao u grupu Vanguard, koja navodno ima udjele u kompanijama zaduženim za privatne zatvorske centre. Porota je prihvatila i optužnicu protiv Gonzalesa, koja tereti bivšeg tužitelja da je, dok je bio na toj funkciji, naredio obustavljanje istrage o zloupotrebi vlasti u zatvorima.

'Uhitite Busha!', Washington D.C. 19/01/2009

S posljedicama 'rata protiv terorizma', među kojima su jačanje diktatura i novostečeni neprijatelji SAD-a u svijetu, Bush formalno nema više ništa. Ako u javnost ne procure novi kompromitirajući dokumenti i ako se u SAD-u ne stvori kritična politička volja za sankcioniranje Bushevih grijeha, 43. američki predsjednik provest će ostatak života uljuljkan na lovorikama zbog svog, kako veli, najvećeg dostignuća - izostanka terorističkih napada na SAD u posljednjih sedam godina.

Inauguracija novog američkog predsjednika koštat će, prema posljednjim procjenama, više od 150 milijuna dolara, ali malo tko će danas zbrajati troškove neobično emotivnog slavlja u američkoj prijestolnici. Oslobođeni okova Busheve administracije, svjedoci ove prisege uživat će i u najdisonantnijim tonovima glazbenika i sve sile dežurnih izvođača koji su zauzeli gradske pozornice. 'Obamomanijaci' su u transu jer u novom predsjedniku, obučenom u Lincolnovo ruho, uistinu vide osloboditelja, dok je ostalima za slavlje sasvim dovoljan povratak nade u Washington.