Svijet PLINSKA OPSKRBA

Rusija i Ukrajina potpisale 10 -godišnji ugovor

Moskva i Kijev potpisali su desetogodišnji ugovor o obnovi opskrbe ruskim plinom Ukrajine i Europe, izvijestile su agencije. Ruski premijer Vladimir Putin na svečanosti potpisivanja ugovora izjavio je kako očekuje da se potpuni dotok plina kroz Ukrajinu prema Europi nastavi u skoroj budućnosti. Međutim, EK je objavila u da ruski plin još nije potekao prema Europi, ali ne vidi 'razlog' da se to ne dogodi

'Plin još nije potekao, ali nema razloga da se opskrba ne obnovi', istaknuo je Johannes Laitenberger, glasnogovornik predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Barroso je, kako bi bio siguran da će se dobava plina nastaviti, u ponedjeljak telefonski razgovarao s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko i njezinim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

U očekivanju nastavka dobave plina Europi 'stanje je i dalje vrlo ozbiljno u Bugarskoj, Slovačkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini', dodao je glasnogovornik EK-a za energetska pitanja Ferran Tarradellas.

Koordinacijska skupina za plin - tijelo u kojem su stručnjaci iz 27 zemalja Europske unije te predstavnici plinske industrije - sastala se u ponedjeljak u Bruxellesu. Ona treba proučiti odluke koje su već donijeli europski industrijski sektor i vlade i vidjeti hoće li biti potrebne dodatne akcije solidarnosti.
Mađarska trenutačno prima norveški plin iz Austrije, što joj omogućuje da Srbiji prepusti plin iz svojih zaliha, rekao je Tarradellas.

Njemačka pomaže Češkoj koja pak svoje zalihe plina stavlja na raspolaganje Slovačkoj. Slovenija je veće količine dobila iz Alžira i iz Austrije. Njemačka se opskrbljuje iz Norveške i iz Nizozemske, a pojačala je i protok plinovoda sa sjevera prema jugu zemlje, dometnuo je glasnogovornik.

Visoki dužnosnici za energetiku 27 zemalja EU-a trebaju se u srijedu sastati u Bruxellesu kako bi "uskladili" svoje djelovanje, poglavito radi trgovine električnom energijom.

 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još