POGREB OD DVA DANA

Mjesto pokopa predsjedničkog para i dalje tajna

13.04.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Tijelo poljske prve dame Marije Kaczynske dopremljeno je u utorak iz Moskve, gdje je izvršena identifikacija, u Varšavu

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge, koji su izgubili živote u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji s još 94 ljudi, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju, rekao je u utorak predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

'Obitelj je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, no to za sada ne može biti objavljeno', dodao je.

Poljski mediji nagađaju o tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II. i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Lech Kaczynski i njegova supruga Maria, koji su poginuli u subotu u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, mogli bi biti pokopani na Wawelu u Krakovu, gdje počivaju poljski kraljevi i neke od ključnih osoba poljske povijesti, doznaje se u utorak iz izvora u Wawelskoj katedrali.

'To je zatraženo od krakovskog nadbiskupa, msgr. Stanislawa Dziwisza', rekao je svećenik Zdzislaw Sochacki. 'Konačna odluka trebala bi biti donesena za nekoliko sati', rekao je izvor iz krakovske nadbiskupije.

'Wawel je posve moguća opcija', potvrdio je izvor. Wawel je utvrda u Krakovu, prvo sjedište poljskih kraljeva, s veličanstvenom katedralom i kraljevskim dvorcem kao glavnim građevinama.

Zrakoplovna nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 ljudi, među kojima neki od najviših poljskih političkih i vojnih dužnosnika.

Do sada je identificirana gotovo polovica tijela. Tijelo predsjednika Kaczynskog identificirao je njegov brat blizanac u subotu na mjestu nesreće. U Varšavu je vraćeno u nedjelju uz najviše počasti i doček tisuća ljudi.