STRAH ZA ŽIVOT

Novinar koji je gađao Busha traži azil u Švicarskoj

19.01.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Irački novinar Muntadar al-Zaidi, koji je cipelama gađao američkog predsjednika Georgea Busha, traži azil u Švicarskoj, objavio je švicarski dnevnik Tribune de Geneve

Zaidi, koji u zatvoru u Bagdadu čeka na početak suđenja, plaši se za svoju sigurnost, kazao je njegov odvjetnik Mauro Poggia za švicarski dnevnik

Od trenutka uhićenja, on je više puta bio premlaćivan, ima polomljenu ruku i rebra te unutrašnja krvarenja, kazao je u prosincu za BBC njegov brat Darham.

Poggia je rekao da ga je kontaktirala Zaidijeva obitelj koja je poslala pismo švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova i tražila od njih pomoć da Zaidi dobije politički azil u toj zemlji.

'Iako veliki broj Iračana podržava ono što je on napravio, on ovisi o milosti različitih ekstremista', rekao je Poggia i dodao da bi mu 'život u domovini mogao postati pakao'.

Za razliku od toga, u Ženevi 'bi ovaj samac bez djece mogao raditi kao novinar u Ujedinjenim narodima', ocijenio je odvjetnik Poggia.

Suđenje Zaidiju je odgođeno krajem prosinca jer još nije utvrđeno hoće li mu se suditi za pokušaj napada ili pokušaj vrijeđanja američkog predsjednika.

Zaidi je na konferenciji za novinare američkog predsjednika nazvao psom i pokušao ga pogoditi cipelama.

U arapskoj se kulturi smatra nepristojnim nekome pokazati đon cipele, a kamoli koga gađati njima.