NEDJELJNI IZBORI

Pobjeda desničara u Mađarskoj

12.04.2010 u 07:36

Bionic
Reading

Čelnik oporbenog Fidesza i budući mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju navečer proglasio je uvjerljivu pobjedu na mađarskim parlamentarnim izborima

'Na ovaj izvanredan dan Mađari su pokazali da je Mađarska jedinstvena, da Mađarska ima snagu, da je sposobna napraviti sjajne stvari, Mađari su pokazali svijetu da je dobro ponovo biti Mađar', rekao je Orban (46) pred oduševljenim pristašama u Budimpešti.

U svom je pobjedničkom govoru naglasio da su Mađari pobijedili beznađe i dodao kako 'u dubini svoga srca zna da je pred njim najveći životni izazov'.

Stranka desnog centra Fidesz premoćno je pobijedila u nedjelju u prvom krugu parlamentarnih izbora u Mađarskoj sa 52,8 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati nakon prebrojanih 99 posto listića.

Nacionalno izborno povjerenstvo priopćilo je kako je stranka koju vodi bivši premijer Viktor Orban dobila 52,8 posto glasova u nedjeljnom prvom krugu izbora, a iza nje na drugom mjestu vladajuća Socijalistička stranka sa 19,3 posto glasova.

Jobbik, stranka krajnje desnice s proturomskim i ekstremno nacionalističkim programom dobila je 16,7 posto glasova, tri puta više nego bilo koja druga krajnje desna stranka otkako je višestranačja u modernoj Mađarskoj.

Samo je još nova zeleno-liberalna stranka LMP sa 7,42 posto osvojenih glasova od prešla izborni prag od pet posto.

Fidesz je za sada osvojio 206 od 386 zastupničkih mjesta u mađarskom parlamentu, socijalisti 28, a Jobbik 26 mjesta. Tko će dobiti preostalo 121 mjesto, bit će odlučeno u drugom krugu izbora 25. travnja koji će se održati u izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat nije osvojio najmanje polovicu glasova.

Analitičari smatraju da Fidesz ima realne izglede imati dvotrećinsku većinu u novom sazivu parlamenta, koja će mu trebati za provedbu vitalnih reformi.