Svijet ORIGINAL ILI LAŽNJAK?

Torinsko platno ponovo izloženo javnosti

Torinsko platno, za koje se vjeruje da je pogrebni pokrov Isusa Krista, u subotu je ponovo izloženo u torinskoj katedrali, prvi put nakon temeljite obnove 2002. godine, pišu svjetski mediji.

Oko dva milijuna ljudi, uključujući i papu Benedikta XVI., posjetit će katedralu u Torinu u sljedećih šest tjedana, koliko će platno biti izloženo.

Torinsko platno u koje je Isus bio umotan nakon skidanja s križa i koje, po vjerovanju, odražava njegov lik, obnovljeno je kako bi se uklonile zakrpe kojima su časne sestre popravile pokrov nakon oštećenja u požaru u 16. stoljeću.

Ono se inače izlaže svakih 25 godina, a posljednji je put javnosti prikazano jubilarne 2000. godine.

Krkho laneno platno dugo 4,4 metara i široko 1,1 metar stoljećima je predmet debate znanstvenika, teologa i običnih ljudi o njegovoj autentičnosti.

Analiza ugljikom koju su 1988. godine proveli američki, britanski i švicarski znanstvenici pokazala je da se radi o platnu nastalom u 13 ili 14. stoljeću. Drugi, pak, tvrde da se sastav platna mogao izmijeniti zbog požara i raznih oštećenja tijekom stotina godina postojanja.

Platno je otkriveno u srednjem vijeku u Francuskoj, pa je dospjelo u ruke talijanske savojske kraljevske obitelji sa sjedištem u Torinu, a u posjed Svete Stolice prepušteno je 1983. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još