SVE VIŠE ŽRTAVA

U prosvjedima u Bangkoku 18 mrtvih

11.04.2010 u 09:31

Bionic
Reading

U najgorim političkim sukobima u 18 godina u Bangkoku na Tajlandu poginulo je 18 osoba, dok ih je preko 800 ozlijeđeno, pokazuju najnoviji podaci koje je u subotu objavio Medicinski centar Erawan

Tajlandske snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima, takozvanim 'crvenokošuljašima', koji zahtijevaju smjenu vlade i prijevremene izbore.

Broj stradalih povećao se tijekom noći iako su sukobi prekinuti nakon što su se u subotu navečer snage sigurnosti povukle i zatražile od prosvjednika da učine isto.

Grad s 15 milijuna stanovnika doimao se mirnim u nedjelju rano ujutro.

Tajlandske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i gumene metke u uličnim sukobima s prosvjednicima u subotu navečer, a oni su uzvratili granatama i zapaljivim bombama pri čemu je poginulo četiri vojnika.

Demonstracije i nemiri u glavnome tajlandskom gradu traju od 14. ožujka. Nekoliko tisuća 'crvenokošuljaša', pristaša bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, već tjednima svakodnevno prosvjeduje u Bangkoku, tražeći ostavku aktualnog premijera Abhisita Vejjajive i raspuštanje parlamenta. Prije nekoliko dana prosvjedi su postali nasilni, a vlada je proglasila izvanredno stanje kako bi ih stavila pod kontrolu.