RUSI OTKRIVAJU UZROKE NESREĆE

Za tragediju kriv neposlušni pilot?

11.04.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Ubrzo nakon zrakoplovne nesreće u ruskom Smolensku gdje je poginulo 132 ljudi, a među njima poljski predsjednik Lech Kaczynski i još oko 90 visokih državnih dužnosnika Poljske, pronađene su dvije crne kutije iz zrakoplova. Prema dosadašnjim saznanjima, pilot je ignorirao naređenja

Pilot kobnog zrakoplova ignorirao je nekoliko naredbi da ne slijeće u zračnu luku u Smolensku nad kojim se nadvila magla, rekao je zamjenik šefa ruskih zračnih snaga Aleksander Aljošin.

Kontrolori leta htjeli su preusmjeriti zrakoplov u Minsk ili Moskvu, ali pilot ih nije slušao. Aljošin je rekao i da je glavni kontrolor leta oko 2,5 kilometara od aerodroma primijetio da je posada Tupoljeva 154 povećala brzinu poniranja.

Inače, ruski zrakoplov Tupoljev bio je jedan od dva takva u floti poljske vlade, oba su stara 20-ak godina, a državni dužnosnici su se već ranije žalili na njihovu starost.

Ministarstvo za hitne slučajeve poslalo je tijela na obdukciju u Moskvu.

'Pilot je bio preusmjeren u Moskvu ili Minsk zbog guste magle, ali je ipak odlučio sletjeti. Nitko nije smio pokušati sletjeti po toj magli', rekao je anonimni ruski dužnosnik za Reuters.

Poljsko ministarstvo pravosuđa najavilo je istragu nesreće, a ruski predsjednik Medvedev obećao je punu suradnju ruskih tijela. Ruski premijer Vladimir Putin, kojega je Medvedev imenovao voditeljem istražnog povjerenstva za nesreću, obećao je brzu istragu uzroka pada zrakoplova.