DOBILI 111 MILIJUN DOLARA

Svjetska banka pomaže BiH

09.04.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Svjetska banka odobrila je dodatnu financijsku potporu Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 111 milijuna dolara koja je namijenjena ublažavanju posljedica gospodarske krize a prije svega zaštiti najsiromašnijih kategorija stanovništva te zemlje, priopćio je u petak ured Svjetske banke u Sarajevu

Kako je pojašnjeno, odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je program za razvojnu politiku (DPO) za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 111 milijuna dolara a taj je program pripremljen na zahtjev vlasti u BiH, s ciljem ublažavanja utjecaja gospodarske krize.

Program se sastoji se od beskamatnog IDA kredita u iznosu od 66 milijuna dolara i IBRD kredita od 45 milijuna dolara a ta će sredstva biti podijeljena između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 60:40 posto.

Program treba osigurati proračunsku potporu za ubrzanu provedbu prioritetnih reformi javne potrošnje.

Svjetska banka ističe kako odobreni program predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore koje poduzimaju kako bi se postigla održivost javne potrošnje uz istodobnu zaštitu najugroženijih građana.

Jane Armitage, direktorica za BiH u Svjetskoj banci, izjavila je kako su mjere koje poduzimaju vlasti u BiH primjerene te da bi jedina alternativa njihovoj provedbi bilo drastično smanjenje svih naknada koje se osiguravaju iz proračuna, što bi najviše pogodilo one čija egzistencija doista ovisi o tim naknadama.

Vlade Federacije BiH i Republike Srpske trenutačno pokušavaju provesti ambiciozno smanjenje proračunskih rashoda te preusmjeriti sredstva namijenjena socijalnim izdvajanjima za najugroženije slojeve stanovništva no pri tom se sučeljavaju s velikim otporima, posebice udruga koje okupljaju razvojačene branitelje i ratne invalide.

'Ove su reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila važnijima. BiH troši najveće iznose u Europi na socijalne programe a oni dopiru do najmanjeg postotka njenih građana, kojima zaista treba pomoć', rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomist za BiH u Svjetskoj banci kako ga se citira u priopćenju.

'To je ne samo neodrživo i neučinkovito, već i nepravedno', ocijenio je Hood.

Svjetska banka trenutačno financira sedamnaest različitih projekata u BiH vrijednih 466,6 milijuna dolara.