KAOS NA TAJLANDU

'Crvene košulje' zauzele satelitsku postaju

09.04.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Tajlandski prosvjednici u petak su, unatoč nastojanju policije da ih vodenim topovima i suzavcem spriječi, uspjeli provaliti u zgradu zemaljske satelitske telekomunikacijske postaje odakle se, među ostalima, emitira i njihov TV program koji su vlasti u četvrtak blokirale

U gradu vlada izvanredno stanje, a vlasti u blokadi drže sve oporbene internetske stranice, cenzurira medije i onemogućuje rad nekim TV postajama koje prenose zahtjeve oporbe za raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem izvanrednih izbora te pozivaju na nove prosvjede.

Bacajući kamenje na zgradu Thai Telecoms Public Co, od Bangkoka udaljene oko 60 kilometara, prosvjednici su uspjeli provaliti u dvorište ispred nje. Agencije prenose da se pred zgradom nalazi oko 3.000 prosvjednika, no da ih iz grada stiže još te da u koloni ima žena i djece.

Prosvjednici su zaprijetili da će provaliti i u zgradu ako glavni vojni zapovjednik odbije pregovarati s njima o ponovnoj uspostavi emitiranja programa na njihovu TV kanalu.

Prvi put u mjesec dana, otkad su počeli prosvjedi crvenih košulja, vlasti su upotrijebile silu. Kazneni sud u međuvremenu je izdao naloge za uhićenjem trojice glavnih vođa prosvjeda.