GENERAL KOJI JE PREVIŠE ZNAO

Wilcox: CIA inscenirala ubojstvo Pattona

19.01.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon desetljeća istraživanja, vojni povjesničar Robert Wilcox ustvrdio je da je Douglas Bazata, agent Odjela za strateške operacije američke vojske (OSS), dobio naredbu da ubije generala Pattona kako bi mu 'začepio usta'

Prema službenoj verziji, general Patton podlegao je ozljedama u bolnici 1945. godine, samo 12 dana nakon prometne nesreće kod Manheima u Njemačkoj. U Bazatinim dnevnicima otkrivena su nova saznanja.

'Vojni kamion prešao je na suprotnu stranu puta i udario u Pattonov Cadillac. Vozila su se kretala brzinom od samo 30 kilometara na sat i general je još uvijek bio živ. Prišao sam i iz neposredne blizine ispalio mu gumeni metak u vrat. Kada se Patton počeo oporavljati u bolnici, naši agenti su dopustili da agenti sovjetskog NKVD-a, preteče KGB-a, otruju generala cijanidom', navodi se u Bazatinim dnevnicima.

U Wilcoxovoj knjizi 'Meta: Patton' nalaze se intervjui s Bazatom, koji je umro 1999. godine, kao i odlomci iz njegovih dnevnika u kojima se opisuje kako je Bazata 'namjestio' prometnu nesreću. Wilcox tvrdi da je u razgovorima s Bazatom saznao da je general 'Divlji Bill' Donovan, šef OSS-a, preteče CIA, naredio Bazati da inscenira prometnu nesreću u kojoj će Patton izgubiti život jer je, prema Donovanovim riječima 'veliki patriot (Patton) izgubio kontrolu i prijeti uništiti sve što su saveznici postigli, pa ga treba spasiti od njega samog'.

Stephen Skubik, bivši časnik Kontraobavještajne službe američke vojske, došao je 1945. godine do saznanja da je Patton bio na Staljinovoj listi za odstrel. Kada je to saznao, Skubik je više puta obavijestio generala Donovana o tome, nakon čega ga je general poslao kući u SAD.

Wilcox je otkrio da je najmanje 5 dokumenata o prometnoj nesreći uklonjeno iz američkih arhiva, da je vozač kamiona koji je udario u Pattonov Cadillac odveden u London prije nego što je ispitan, kao i da nije izvršena obdukcija.

Uz pomoć stručnjaka za Cadillac iz Detroita, Wilcox je ustanovio da vozilo izloženo u Pattonovu muzeju nije ono u kojem se on vozio, što on smatra još jednim dokazom o prikrivanju istine.

George Patton, ekscentrični general koji je na bokovima nosio revolvere s drškom od slonove kosti, zapovijedao je probojem američke vojske kroz Francusku nakon iskrcavanja u Normandiji. Njegovu ambiciju da uđe u Berlin prije Rusa opstruirao je šef savezničke vojske, general Dwight Eisenhower, koji je Pattonove zalihe goriva preusmjerio britanskom generalu Bernardu Montgomeryju. Patton je smatrao da je Eisenhower time dopustio Nijemcima da se povuku i reorganiziraju, što je dovelo do smrti tisuća američkih vojnika tijekom zimskog protunapada.

Vjeruje se da je američkom odlukom o stopiranju napretka na fronti sovjetska Crvena armija prva umarširala u Berlin i Prag, što je dovelo do sovjetske dominacije nad istočnom Europom nakon Drugog svjetskog rata.

'Patton je želio da SAD napadne Rusiju, pa su vlasti tvrdile da je poludio. On je znao i ratne tajne koje bi upropastile političke karijere mnogima i ne vjerujem da bi Eisenhower postao predsjednik da je Patton poživio', tvrdi Wilcox. On tvrdi da je Patton htio otkriti sramni tajni dogovor između SAD-a i Sovjetskog Saveza, koji je koštao života 19.000 američkih vojnika.