PALESTINCI SLAVE POBJEDU

Izraelci postupno napuštaju Pojas Gaze

19.01.2009 u 07:44

Bionic
Reading

Izraelska vojska u nedjelju se počela postupno povlačiti iz Pojasa Gaze, nakon uspostave prekida vatre na palestinskom teritoriju, opustošenom dvadesetdvodnevnim izraelskim napadima i kopnenom invazijom

Nekoliko sati nakon jednostranog izraelskog proglašenja prekida vatre, islamistički pokret Hamas je iz Damaska izvijestio o prekidu neprijateljstava i Izraelcima dao tjedan dana vremena da napusti Pojas Gaze.

Vođa uprave Hamasa Ismail Hanija je izjavio je u nedjelju kako su Palestinci odnijeli ‘veliku pobjedu’ nad Izraelcima. U nedjelju tijekom dana u Pojasu Gaze nisu zabilježeni sukobi niti bombardiranje. Rano jutros Hamas je ispalio dvadesetak raketa na jug Izraela, a Izraelci su odgovorili. Pritom su ubijena dvojica Palestinaca.

Izraelski vojni glasnogovornik za France presse je rekao kako može potvrditi da se izraelska vojska postupno povlači iz Pojasa Gaze. Večeras je izraelski premijer Ehud Olmert rekao da Izraelci ‘žele izaći iz pojasa Gaze što prije, čim se zajamči sigurnost na jugu Izraela’. ‘Nismo ovdje došli da bismo osvojiti Gazu i kontrolirali ovo područje, jer mi ne želimo ovdje ostati’, rekao je Olmert.

Izraelski su tenkovi počeli napuštati glavna uporišta oko bivšeg naselja Netzarima, južno od grada Gaze, otvorivši, prvi put nakon 3. siječnja cestu između juga i sjevera palestinskog teritorija. Vojska je napustila i uporišta oko Džabalije i Beit Lahije.