SRBI SE NE SLAŽU

Parlament BiH nije osudio genocid u Srebrenici

07.04.2010 u 19:32

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta BiH u srijedu je odbacio prijedlog rezolucije o osudi genocida nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. jer su se prihvaćanju takva dokumenta usprotivili zastupnici iz Republike Srpske.

Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, još je prije predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirević, no zastupnici iz srpskih stranaka u raspravi su iznijeli stajalište kako je ona neprihvatljiva jer, navodno, zanemaruje zločine počinjene nad Srbima.

Bećirević je te optužbe odbacio, istaknuvši kako bi osuda genocida u Srebrenici istodobno bila i osuda svih drugih ratnih zločina.

Nakon glasovanja o rezoluciji na sjednici u srijedu u Sarajevu zastupnici SDP-a su u znak prosvjeda napustili skupštinsku dvoranu, a Bećirević je kazao kako je takav ishod uvrjeda za sve srpske, hrvatske i bošnjačke žrtve u prošlom ratu.

U raspravi prije glasovanja zastupnik Drago Kalabić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi premijer Republike Srpske Milorad Dodik, najavio je kako će uskoro predložiti da se parlament BiH očituje o prijedlogu rezolucija kojom bi se osudio genocid Turske nad Armencima i zabranilo ženama nošenje burke (vela).

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na to je ironično "zamolio" Kalabića da te rezolucije predloži što prije jer je riječ o "najvažnijim pitanjima za BiH".