PREKID SURADNJE

Rusi neće izvoziti benzin u Iran

07.04.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Ruska tvrtka Lukoil obustavit će opskrbu Irana benzinom, objavili su u srijedu dobro upućeni izvori, i tako se priključiti nizu tvrtki koje su prekinule suradnju s Iranom uoči mogućeg uvođenja novih sankcija toj zemlji

Lukoil, druga po veličini ruska energetska tvrtka, povremeno je, svaka dva mjeseca, dobavljao Iranu između 250.000 i 500.000 barela benzina.

'Oni nisu glavni opskrbljivač Irana benzinom i to čine samo povremeno', rekao je izvor. 'No sada će to prekinuti zbog pritiska uprave iz Moskve', dodao je.

Izvori bliski Lukoilu kažu da su viši menadžeri tvrtke dali usmeni naputak trgovcima koji prodaju benzin Iranu da obustave svoje poslove.

Lukoil je snažno nazočan na tržištu u SAD-u s oko 2000 benzinskih crpki, najviše od svih ruskih naftnih tvrtki. Conoco Phillips je jedan od većih dioničara tvrtke.

Britansko-nizozemska naftna tvrtka Shell objavila je u ožujku da je zaustavila prodaju benzina Iranu, pridruživši se tako Glencoreu i Vitolu, dvjema najvećim neovisnim tvrtkama za trgovinu gorivom.

Unatoč sankcijama Iran kupuje velike količine benzina na međunarodnome tržištu, među ostalim od malezijske državne tvrtke Petronas, kuvajtske Independent Petroleum Group i francuskog Totala.