ZAMJENA IDENTITETA

Hrvatska povukla zahtjev za izručenjem Bosnića

06.04.2010 u 22:51

Bionic
Reading

Hrvatska je povukla zahtjev za izručenjem Mile Bosnića iz Velike Britanije nakon što je Županijski sud u Karlovcu obustavio istražni postupak za ratni zločin protiv njega, doznaje Hina u utorak u ministarstvu pravosuđa.

"Nadležni sud je obustavio postupak i povučen je zahtjev za izručenjem", izjavila je glasnogovornica ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Ivan Perković
, istražni sudac i predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, kazao je da je nakon provjere identiteta Mile Bosnića ustanovljeno da njegov identitet osim imena ne odgovara osobi koja se sumnjiči za ratni zločin protiv civila na području Slunja 90-tih godina.

Bosnić je uhićen 25. ožujka u Gloucesteru po međunarodnoj tjeralici raspisanoj na temelju predistražnog postupka Županijskog sudu u Karlovcu. On je u Englesku otišao 1999. s hrvatskom putovnicom i zatražio azil, koji mu do danas nije odobren.

"Podaci na tjeralici odgovaraju uhićenoj osobi, no kako je u međuvremenu ustanovljeno da podaci nisu ispravni i formalno su, na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva, protiv osobe tih podataka obustavljene sve predistražne radnje", kazao je Perković.

Među četrdeset osumnjičenika za ratni zločin na karlovačkom sudu, od kojih je dio procesuiran i osuđen, a veći dio je u bijegu, i dalje je jedan Mile Bosnić i protiv njega je na snazi i rješenje o pritvoru, te će i međunarodna tjeralica biti ažurirana, kazao je on.

"Za sada smo ustanovili da protiv baš te uhićene osobe nemamo osnovu sumnje za podnošenje zahtjeva za izručenje. O ostalom u vezi kaznenog progona protiv osumnjičenog Mile Bosnića odlučivat će se kada budemo imali nesumnjive podatke o identitetu", kazao je Perković.

Agencija Tanjug je objavila, prenoseći izjavu predsjednika srbijanske organizacije "Veritas" Save Štrpca, da je Mile Bosnić danas pušten iz ekstradicijskog pritvora u Londonu pošto su vlasti u Zagrebu priznale da su napravile pogrešku kada su za njim raspisale međunarodnu tjeralicu, odnosno da se radi o zamjeni identiteta.

"Veritas" je odmah priopćio da prema fotografiji i osobnim podacima to nije osoba za kojom je raspisana međunarodna tjeralica te da osoba istog imena i prezimena i imena oca s područja Slunja danas živi u Srbiji.

Mile Bosnić je osumnjičen da je početkom 90-ih godina na području općine Slunj, kao visoki dužnosnik SDS-a i tzv. republike srpske krajine naredio nečovječno ponašanje prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti koje se provodilo ubijanjem, protupravnim pritvaranjem i protjerivanjem te oduzimanjem i uništavanjem imovine.

Protiv njega je pred Županijskim sudom u Karlovcu 20. lipnja 2003. bio pokrenut sudski postupak u odsutnosti.