Svijet 'KORAK BLIŽE ZAPADU'

Dodik traži da se zabrani nošenje burke u BiH

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak da će zastupnici njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražiti donošenje deklaracije o osudi turskog genocida nad Armencima koju je prihvatilo nekoliko država te zatražiti i zabranu nošenja burke

‘Zastupnici SNSD-a predložit će da parlament BiH donese deklaraciju o osudi genocida Turske nad Armencima onako kako su to učinile i druge zapadne zemlje’, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Američki Kongres i parlamenti nekoliko zemalja Europske unije donijeli su deklaraciju o osudi turskog genocida nad Armencima, što je izazvalo diplomatske napetosti između Ankare i zapadnih zemalja.

Dodik je također najavio da će zastupnici SNSD-a iz sigurnosnih razloga predložiti donošenje zakona o zabrani nošenja burke i pokrivala za lice koje nose muslimanke. Po njegovu mišljenju, donošenje toga zakona korak je bliže Europskoj uniji u kojoj su neke države zabranile uporabu tih odjevnih predmeta.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još