BIJELA KUĆA OSUĐUJE NAPAD

Talibani preuzeli odgovornost za napad na američki konzulat

05.04.2010 u 18:12

Bionic
Reading

Glasnogovornik pakistanskih talibana, koji surađuju s Al-Kaidom, preuzeo je, u ime svojih suboraca, odgovornost za samoubilački napad koji se u ponedjeljak dogodio ispred konzulata Sjedinjenih Država u Pešavaru

'Preuzimamo odgovornost za napad na američki konzulat, koji je izvršen u znak odmazde zbog napada američkih bespilotnih letjelica', koje gotovo svakodnevno ispaljuju rakete na sjeverozapadni dio Pakistana, preciznije na uporišta talibana i Al-Kaide, izjavio je telefonom za France presse s nepoznate lokacije glasnogovornik pakistanskih talibana.

10 do 15 dobro naoružanih muškaraca pokušalo je tijekom jutra ući u dio oko kompleksa zgrada američkog konzulata, koji je vrlo dobro čuvan i smješten u vojnoj četvrti, izvijestila je policija.

Prvi se napadač-samoubojica raznio bombom koju je nosio pričvršćenu na tijelu, kraj kontrolne točke, na ulasku u kompleks zgrada američkog konzulata, nakon čega su vatru otvorili policajci i pakistanski vojnici.

Uslijedilo je još nekoliko eksplozija i pucnjava, no nitko nije uspio ući u konzularni kompleks. Policija je izvijestila kako su sva četvorica napadača-samoubojica ubijena, a u pucnjavi su smrtno stradali jedan pakistanski policajac i još jedan neidentificirani muškarac.

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila napad pakistanskih Talibana na američki konzulat u Pešavaru, u kojem je poginulo osam osoba, uključujući tri napadača, a nitko od članova misije SAD-a nije ozlijeđen.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izrazio je veliku zabrinutost, zbog napada.

'Snažno osuđujemo nasilje i napad', rekao je Gibbs novinarima na pitanje o napadu. 'Htio bih naglasiti da su... ekstremisti u Pakistanu uspjeli u ubijanju Pakistanaca, što ojačava gledišta koja su protekle godine dovela do napretka u suzbijanju ekstremizma od samih Pakistanaca', dodao je.

Pakistanske snage sigurnosti već godinu dana vode ofenzivu protiv domaćih Talibana, u kojoj im nanose znatne gubitke.