NEMIRNO NA TAJLANDU

Štrajkaši već dva dana paraliziraju Bangkok

05.04.2010 u 16:40

Bionic
Reading

Tajlandski civilni sud odbacio je u ponedjeljak zahtjev vlade kojim se traži evakuacija prosvjednika koji već 48 sati paraliziraju strateški važnu trgovačku četvrt Bangkoka

Civilni sud u Bangkoku ocijenio je da tajlandske vlasti na raspolaganju imaju zakon o unutarnjoj sigurnosti, koji im omogućuje da provedbu operacije održavanja reda i mira povjere vojnim snagama.

'Nije potrebno tražiti posebno odobrenje suda, jer već postoji zakon o unutarnjoj sigurnosti koji je na snazi i može se u svakome trenutku primijeniti', rekao je jedan od sudskih dužnosnika.

Deseci tisuća 'crvenokošuljaša', pristalica bivšega premijera Thaksina Shinawatre, prosvjeduju i već dva dana blokiraju elitnu trgovačku četvrt Bangkoka, u kojoj se nalaze luksuzni dućani i hoteli, uredi i veći trgovački centri.

Paralelno sa sudskim postupkom, vlada od suda namjerava zatražiti izdavanje uhidbenih naloga protiv prosvjednika. "S obzirom na to da nisu poslušali i nisu napustili mjesto okupljanja, organizatori i prosvjednici bit će sudski gonjeni", rekao je ranije glasnogovornik premijera Ahisita Vejjajive, Panitan Qattanayagorn.

Šef tajlandske vlade prihvatio je pregovore o prijevremenim izborima, no tek po isteku ove godine. Kriza, koja je u zemlji traje već četvrti tjedan, čini se, prema mišljenju promatrača, težom nego ikada do sada.