Svijet SAMUEL ŽBOGAR

Slovenija štedišama Ljubljanske banke ne duguje ništa

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ponovo je odbacio svaku mogućnost da vlada njegove zemlje preuzme odgovornost za izmirenje dugova prijeratnih štediša 'Ljubljanske banke'

"Nije korektno što neki pokazujući prstom na Sloveniju pokušavaju obmanuti male štediše koji su u toj (Ljubljanskoj) banci ostavili za njih značajne uštede. Njihov novac nije u Sloveniji", kazao je Žbogar u intervjuu koji je u nedjelju objavila agencija FENA, najavljujući službeni posjet slovenskog šefa diplomacije Sarajevu u ponedjeljak.

Odnosi Slovenije i BiH, po općoj su ocjeni vrlo dobri no i dalje ih opterećuje pitanje uloga bosanskohercegovačkih građana u "Ljubljanskoj banci" o čemu Sarajevo i Ljubljana imaju potpuno oprečna stajališta.

Žbogar je podsjetio kako je stajalište Slovenije dobro poznato - problem stare devizne štednje mora se rješavati u okviru sukcesije imovine između država-sljednica bivše SFRJ.

"Neposrednu odgovornost za isplatu deviznih štednji moraju preuzeti države u kojima se te banke sada nalaze", kazao je Žbogar, dodajući kako je i prošlogodišnja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu potvrdila obvezu poštivanja tzv. teritorijalnog načela pri rješavanju ovog problema.

U slučaju BiH, kazao je Žbogar, pogotovo nema ničega prijepornoga jer je podružnica "Ljubljanske banke" u Sarajevu još 1992. godine praktično nacionalizirana, pa potom likvidirana, a njezina imovina rasprodana.

"Ni stara 'Ljubljanska banka' a ni 'Nova ljubljanska banka' (NLB) pa ni država Slovenija nisu mogle utjecati na te postupke", izjavio je šef slovenske diplomacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još