PLINSKA KRIZA

Sastanak u Kremlju završio bez dogovora

17.01.2009 u 17:53

Bionic
Reading

Sastanak u Kremlju posvećen plinskoj krizi završio je bez dogovora o obnovi isporuke plina europskim potrošačima, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

Razgovori o rješavanju "plinske krize" u subotu u Moskvi "bili su konstruktivni, ali zasad nisu dali rezultata", izjavio je i glasnogovornik Europske komisije Denis Daniilidis. Pregovarači Europske unije na sastanku zastupaju i interese naše zemlje.

Daniilidis je rekao da su razgovori koji bi se trebali nastaviti u subotu navečer između ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske premijerke Julije Timošenko u sjedištu vlade u Moskvi "čisto bilateralni" i na njima neće sudjelovati nijedan predstavnik EU.

Medvedev je nakon sastanka na vrhu u Kremlju rekao kako želi da se sljedećih dana nastavi dobava plina Europi preko Ukrajine, pri čemu je dodao da ukrajinska strana "zavlači" pregovore. "Imam dojam da naši kolege iz Ukrajine nisu pohitali na ove pregovore, a što ih više rastežemo, pojavit će se sve više problema u našim bilateralnim odnosima", rekao je Medvedev.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina rekao je pak da stajalište Europske unije na razgovorima o rješavanju "plinske krize" ne pridonosi pronalaženju rješenja.

"Europska unija u tom sporu izjednačava Rusiju i Ukrajinu. To jednostavno nije pošteno i ne pridonosi pronalasku rješenja", rekao je Dmitrij Peskov.