AMERIČKI PREDSJEDNIK U POSJETU EUROPI

Tko će na sastanak s Obamom?

01.04.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama sastat će se s čelnicima zemalja srednje i istočne Europe tijekom svog posjeta Pragu sljedeći tjedan kako bi odagnao strahove u regiji zbog napora SAD-a da poboljša odnose s Rusijom, objavile su agencije dpa i ČTK pozivajući se na diplomatske izvore, dodajući da je na sastanak pozvana i Hrvatska.

Očekuje se da će Obama posjetiti Prag 8. travnja kako bi potpisao novi američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, javlja njemački dpa.

Novi sporazum također se smatra dijelom Obaminih napora za poboljšanje odnosa s Rusijom.

Češka agencija ČTK, pozivajući se na izvore u američkom veleposlanstvu u Pragu javila je da je poziv na sastanak upućen šefovima država ili vlada Hrvatske, Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske.

Mađarski premijer Gordon Bajnai potvrdio je na mađarskoj televiziji da je pozvan na ceremoniju u Prag, javila je češka agencija ČTK. Rumunjski predsjednik Traian Basescu također planira ići u Prag, navodi ista agencija, pozivajući se na rumunjsko veleposlanstvo u Pragu.