Svijet POHVALA SRBIJI IZ EU

Deklaracija o Srebrenici je 'važan korak naprijed'

Europska unija je u srijedu pozdravila usvajanje deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu kao 'važan korak naprijed' za Srbiju i cijelu regiju

'Pozdravljamo usvajanje deklaracije. To je važan korak naprijed za Srbiju i cijelu regiju', rekao je Lutz Guellner, glasnovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Srbijanski parlament u srijedu rano ujutro usvojio je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i njome izrazio sućut i ispriku obiteljima žrtava. U dokumentu se navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ). Međutim, u deklaraciji zločin nije nazvan genocidom.

Deklaraciju o Srebrenici pozdravila je i Francuska. Srpsko izglasavanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici 1995. je 'važan korak koji omogućuje Srbiji i njezinim susjedima odlučan angažman na zajedničkoj europskoj budućnosti', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

'Francuska izražava zadovoljstvo ovom suradnjom Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju', dodaje se u priopćenju ministra. 'Ta suradnja je bitna kako genocid počinjen u Srebrenici ne bi ostao nekažnjen'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još