ISPITIVANJE TERORISTA

Obama će ukinuti torturu

17.01.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Izabrani američki predsjednik Barack Obama sprema se zabraniti uporabu 'waterboardinga' - simuliranog pogubljenja utapanjem i drugih okrutnih metoda ispitivanja, namećući CIA-i vojni pravilnik o ispitivanju zatočenika, javio je ABC News, pozivajući se na dva američka dužnosnika upoznata s planovima

Prijedlog koji razmatra Obama zahtijevao bi da svi isljednici CIA-e slijede postupke opisane u Pravilima službe američke vojske, rekli su dužnosnici.

Planom se također predviđa zatvaranje tajnih "crnih lokacija" - zatvora diljem svijeta u kojima je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam, tako da bi se sva buduća ispitivanja održavala u američkim vojnim objektima.

Međutim, Obamine promjene možda neće biti potpune. Njegovi savjetnici razmatraju dodavanje povjerljive rupe u pravilnima koja bi omogućila CIA-i da koristi neke od metoda ispitivanja koje nije odobrio Pentagon, navode dužnosnici.

Nova pravila dovela bi do prestanka provođenja dijela protuterorističke politike Georgea W. Busha koji je osuđivala međunarodna zajednica.

Kandidati za direktora CIA-e Leon Panetta i za nacionalnog obavještajnog direktora Dennis Blair rekli su na zatvorenim saslušanjima u Senatu da Obama želi jedinstvena pravila ispitivanja.

Eric Holder, kandidat za ministra pravosuđa, za vojni je pravilnik rekao da je "dobar početak".

Vojni pravilnik, čije posljednje izdanje iz rujna 2006. ima 384 stranice, propisuje 19 metoda ispitivanja zatočenika, uključujući i jednu koja predviđa izolaciju zatočenika od ostalih.

Pravilnik izričito zabranjuje prijetnje, prisilu, fizičko zlostavljanje i 'waterboarding' - hinjeno pogubljenje utapanjem.

CIA je 2006. također zabranila 'waterboarding', ali je ostala tajnovita oko ostalih metoda ispitivanja, za koje se vjeruje da su u prošlosti uključivale uskraćivanje sna na dulja razdoblja, nekad i tjednima, dezorijentaciju, držanje tijela u stresnim položajima i izlaganje zatočenika ekstremnim temperaturama.

Vjeruje se da su neki zatočenici bili prisiljavani sjediti u prostorima ispunjenim kukcima, zmijama, štakorima i drugom gamadi u sklopu taktike izazivanja straha.