STEINBERG OHRABRUJE HRVATSKU

'Hrvatska je pozitivan model za zapadni Balkan'

30.03.2010 u 21:02

Bionic
Reading

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, koji će idućeg tjedna posjetiti jugoistočnu Europu, izjavio je da "Hrvatska kao vodeća zemlja regije treba čvrsto zauzeti svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici".

"Mi mislimo da se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji slaže s njezinim prošlogodišnjim primanjem u NATO, kao važan korak da Hrvatska kao vodeća zemlja regije, čvrsto zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici", rekao je Steinberg u ponedjeljak na brifingu uoči posjeta regiji.

Steinberg, zamjenik američke državne tajnice za politička pitanja, će od 6. do 8. travnja posjetiti Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo.

Na pitanje o napretku Slovenije i Hrvatske u rješavanju otvorenih pitanja kroz sporazum o arbitraži, kazao je da će SAD učiniti sve da ohrabri "Sloveniju i Hrvatsku na konstruktivno surađuju na tom putu na kojem su već napredovale".

On je obje zemlje pozvao da pokažu fleksibilnost i osjetljivost u rješavanju tih pitanja, u obostranom interesu.

"To su unutarnjepolitičke odluke koje trebaju donijeti njihovi čelnici, ali važno je imati na umu 'veću nagradu'. Ne samo Hrvatska, već i Slovenija i svi drugi će imati koristi ako se Hrvatska pridrži EU-u", rekao je Steinberg.

"To je jedna prekrasan slučaj gdje se ne radi o nultoj sumi, već je to pozitivan dobitak. Obje zemlje trebaju imati na umu potencijalne koristi i pokazati fleksibilnost i osjetljivost u napredovanju prema tome", dodao je.

Steinberg je kazao kako je "Slovenija jako, jako pozitivan model, kao i Hrvatska", za ostatak zapadnog Balkana. Sve druge zemlje regije iz njihovih primjera mogu vidjeti da postoji prilika i otvoren put za njih.

"Ova je administracija od početka isticala da SAD ostaje duboko predan izgradnji stabilne i napredne regije Balkana, pomažući svim zemljama regije da ostvare svoje europske i euroatlantske aspiracije, ohrabrujući ih da unaprijeđuju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i kriminala, te razvijaju gospodarske mogućnosti za sve ljude u regiji", istakao je Steinberg.

On je najavio da će s dužnosnicima u Ljubljani, među ostalim, razgovarati o "pozitivnom razvoju u arbitražnom sporazumu s Hrvatskom". Odluku Slovenije da arbitražni sporazum stavi na referendum nije komentirao.

Steinberg je rekao da će Sarajevo posjetiti zajedno sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom, te da će se sastati s trojnim Predsjedništvom BiH, čelnicima političkih stranaka i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kako bi izrazili "potporu i ohrabrenje za daljnji napredak u političkim reformama, uoči izbora u listopadu".

"Pozivamo vladu i čelnike da rade zajedno na način koji koristi svim građanima BiH, nastavljajući s napretkom na integraciji BiH u Europu i euroatlantske institucije. Ne želimo vidjeti da BiH zaostaje za svojim partnerima u regiji, ona zaslužuje da bude u istom rangu kao ostali i učinit ćemo sve da to omogućimo", istakao je Steinberg.

Također je kazao kako je ohrabren potezima Srbije u zadnjih godinu dana, uključujući podnošenje molbe za članstvo u EU i suradnju s Haškim sudom (ICTY).

"Očekujemo da će Beograda nastaviti suradnju s ICTY-em, te da će učiniti sve kako bi uhitio dva posljednja bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i prebacio ih u Haag", poručio je uoči posjeta Beogradu.

Govoreći o posjetu Kosovu, kazao je da će s najvišim dužnosnicima u Prištini razgovarati o decentralizaciji, jačanju vladavine prava i gospodarskom razvoju.

Steinberg je najviši dužnosnik Obamine administracije koji posjećuje regiju nakon posjeta potpredsjednika Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu 2009.