Svijet STEINBERG OHRABRUJE HRVATSKU

'Hrvatska je pozitivan model za zapadni Balkan'

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, koji će idućeg tjedna posjetiti jugoistočnu Europu, izjavio je da "Hrvatska kao vodeća zemlja regije treba čvrsto zauzeti svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici".

"Mi mislimo da se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji slaže s njezinim prošlogodišnjim primanjem u NATO, kao važan korak da Hrvatska kao vodeća zemlja regije, čvrsto zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici", rekao je Steinberg u ponedjeljak na brifingu uoči posjeta regiji.

Steinberg, zamjenik američke državne tajnice za politička pitanja, će od 6. do 8. travnja posjetiti Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo.

Na pitanje o napretku Slovenije i Hrvatske u rješavanju otvorenih pitanja kroz sporazum o arbitraži, kazao je da će SAD učiniti sve da ohrabri "Sloveniju i Hrvatsku na konstruktivno surađuju na tom putu na kojem su već napredovale".

On je obje zemlje pozvao da pokažu fleksibilnost i osjetljivost u rješavanju tih pitanja, u obostranom interesu.

"To su unutarnjepolitičke odluke koje trebaju donijeti njihovi čelnici, ali važno je imati na umu 'veću nagradu'. Ne samo Hrvatska, već i Slovenija i svi drugi će imati koristi ako se Hrvatska pridrži EU-u", rekao je Steinberg.

"To je jedna prekrasan slučaj gdje se ne radi o nultoj sumi, već je to pozitivan dobitak. Obje zemlje trebaju imati na umu potencijalne koristi i pokazati fleksibilnost i osjetljivost u napredovanju prema tome", dodao je.

Steinberg je kazao kako je "Slovenija jako, jako pozitivan model, kao i Hrvatska", za ostatak zapadnog Balkana. Sve druge zemlje regije iz njihovih primjera mogu vidjeti da postoji prilika i otvoren put za njih.

"Ova je administracija od početka isticala da SAD ostaje duboko predan izgradnji stabilne i napredne regije Balkana, pomažući svim zemljama regije da ostvare svoje europske i euroatlantske aspiracije, ohrabrujući ih da unaprijeđuju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i kriminala, te razvijaju gospodarske mogućnosti za sve ljude u regiji", istakao je Steinberg.

On je najavio da će s dužnosnicima u Ljubljani, među ostalim, razgovarati o "pozitivnom razvoju u arbitražnom sporazumu s Hrvatskom". Odluku Slovenije da arbitražni sporazum stavi na referendum nije komentirao.

Steinberg je rekao da će Sarajevo posjetiti zajedno sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom, te da će se sastati s trojnim Predsjedništvom BiH, čelnicima političkih stranaka i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kako bi izrazili "potporu i ohrabrenje za daljnji napredak u političkim reformama, uoči izbora u listopadu".

"Pozivamo vladu i čelnike da rade zajedno na način koji koristi svim građanima BiH, nastavljajući s napretkom na integraciji BiH u Europu i euroatlantske institucije. Ne želimo vidjeti da BiH zaostaje za svojim partnerima u regiji, ona zaslužuje da bude u istom rangu kao ostali i učinit ćemo sve da to omogućimo", istakao je Steinberg.

Također je kazao kako je ohrabren potezima Srbije u zadnjih godinu dana, uključujući podnošenje molbe za članstvo u EU i suradnju s Haškim sudom (ICTY).

"Očekujemo da će Beograda nastaviti suradnju s ICTY-em, te da će učiniti sve kako bi uhitio dva posljednja bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i prebacio ih u Haag", poručio je uoči posjeta Beogradu.

Govoreći o posjetu Kosovu, kazao je da će s najvišim dužnosnicima u Prištini razgovarati o decentralizaciji, jačanju vladavine prava i gospodarskom razvoju.

Steinberg je najviši dužnosnik Obamine administracije koji posjećuje regiju nakon posjeta potpredsjednika Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu 2009.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još