FUELE O ULASKU U EU

Hrvatska neće biti nadzirana kao Bugarska i Rumunjska

30.03.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatska je posljednjih mjeseci dobro napredovala tako da se ne naziru problemi koji ne bi mogli biti riješeni i ona bi trebala ući u Europsku uniju bez mehanizama za nadzor kakvi su uvedeni za Bugarsku i Rumunjsku, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu za internetski poratal Euractiv.

"Mi smo toliko usmjereni na kvalitetu pristupnih pregovora da nemaju nikakva mjesta spekulacije o eventualnom nadzornom mehanizmu i u tom smislu svoju odgovornost shvaćam vrlo ozbiljno. Ne radim na pristupnom procesu koji bi tražio takav mehanizam", odgovorio je Fuele na pitanje može li Hrvatska ući s nadzornim mehanizmom s kakvim su 2007. ušle Bugarska i Rumunjska.

Europska komisija dva puta godišnje, pod takozvanim mehanizmom provjeravanja, nadzire napredak koji je ostvaren u reformi pravosuđa, borbe protiv korupcije kod Bugarske i Rumunjske. Kod Bugarske se provjerava još dodatno i borba protiv organiziranog kriminala. Te mjere su uvedene jer je bilo jasno da te dvije zemlje nisu u potpunosti spremne za članstvo, ali kako im je još ranije bio određen datum ulaska, pronađen je kompromis u nadzornim mehanizmima uz pomoć kojih bi trebale ispraviti nedostatke. Međutim, nakon ulaska te dvije zemlje su, izgubivši motivaciju, smanjile ritam reformi, tako da se i danas nerijetko čuje da ih nije trebalo primiti dok ne ispune sve kriterije.

"Mnoge lekcije su naučene iz ranijih proširenja, sada je pozornost usmjerena na mjerila za zatvaranje poglavlja, koja jamče da je kandidatkinja za članstvo u potpunosti spremna.za pristupanje", dodao je Fuele.

Fuele ipak nije htio potvrditi da je takvo stajalište rezultat bugarskog i rumunjskog slučaja.

Upitan znače li "naučene lekcije" učenje na primjeru Bugarske i Rumunjske, Fuele je rekao: "Ne, mislim da je cijelo proširenje općenito bilo uspješno".

"Svako proširenje imalo je svoje izazove i ponovno koristim frazu 'naučene lekcije' jer te lekcije želimo primjeniti kod sljedećeg proširenja kako bi ono bilo još bolje i učinkovitije. Upravo to radimo s Hrvatskom", dodao je povjerenik.

Fuele je rekao da sada pred Hrvatskom nema izazova koje ne bi mogla riješiti.

"Hrvatska je proteklih mjeseci napravila odličan napredak i doista smo u završnoj fazi pristupnih pregovora. Ne vidim nije pitanje ili izazov koji Hrvatska neće moći riješiti uz pomoć Europske komisije", istaknuo je Fuele.