Svijet SUDARI PROTONA NA 7 TeV-a

'Veliki prasak' u LHC-u odgođen, ali nakratko

Snopovi protona koji su se u utorak u CERN-u u Ženevi trebali sudariti uz rekordnu energiju od čak sedam teraelektronvolta da bi se bolje razumjeli ustroj materije i povijest svemira, izgubili su se i tako odgodili pokus za nekoliko sati, objavili su čelnici tog instituta

'Izgubili su snop', rekao je Karsten Eggert, znanstvenik u Europskom institutu za nuklearno istraživanje (CERN). 'Nije riječ o kvaru magneta, već o električnom poremećaju', dodao je drugi predstavnik uprave CERN-a.

'Za sat i pol ubacit ćemo novi snop', rekao je Paul Collier, voditelj odjela za snopove u CERN-u. Kako ističu fizičari, riječ je o rutinskom problemu za ovako golem stroj kao što je najveći ubrzivač čestica (LHC) u svijetu.

Sudarom dvaju snopova protona pri energiji od sedam TeV-a, koja je nekoliko puta veća od maksimalno dosad postignute energije u ijednom ubrzivaču čestica, fizičari u CERN-u bi trebali simulirati uvjete vrlo sličnima onima koji su vladali neposredno nakon Velikog praska, u kojem je stvoren naš svemir.

Rad LHC-a možete pratiti uživo na webu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još