UREĐENJE BIH

Srbi za odcjepljenje, Hrvati za federalizam

29.03.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Tri bosanskohercegovačka naroda imaju potpuno različite vizije budućnosti BiH, pokazuje to posljednje istraživanje agencije Ipsos Puls i profesora Rolanda Kostića sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj

Bosanskohercegovačkim Srbima najprihvatljivije uređenje BiH predstavlja odcjepljenje Republike Srpske i njezino priključivanje Republici Srbiji. Takva opcija prihvatljiva je za čak 80 posto (s takvim rješenjem u potpunosti se slaže 53 posto, a ugledom slaže 28 posto ispitanih) Srba.

Srbima je još donekle prihvatljivo uređenje s tri federalne jedinice (entiteta), o čemu se pozitivno izjasnilo oko 60 posto ispitanih (33 posto se potpuno slaže s takvim rješenjem, a 28 posto uglavnom slaže).

Nasuprot tome, u krajevima BiH s bošnjačkom većinom prevladava potpora samo za jednu opciju administrativnog uređenja. Preko 80 posto Bošnjaka (68 posto ispitanika u potpunosti, a 14 posto donekle) podržava ideju da se BiH mora urediti kao centralizirana država bez županija i entiteta, dok se odbacuju druge opcije decentraliziranog administrativnog uređenja.

Konačno, u dijelovima BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom preko 70 posto (53 posto u potpunosti, a 19 posto donekle) stanovnika se slaže s administrativnim uređenjem na tri federalne jedinice (entiteta). Zanimljivo je da u ovim dijelovima BiH nijedna druga opcija, uključujući ni mogućnost priključivanja Hrvatskoj, nema podršku većine ispitanika.