PORUKE NA AUTOBUSIMA

Otvoreno prepucavanje kršćana i ateista

16.01.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Nakon pokretanja protuvjerske reklamne kampanje u Španjolskoj su se otvoreno sukobili ateisti i kršćani, koji su u petak predstavili svoju protukampanju

Katolička udruga E-Christians u petak je u Barceloni predstavila reklamnu kampanju, u okviru koje će gradske autobuse oblijepiti porukom: 'Ako te svi napuste, Bog je s tobom.'

Kršćanska reklamna kampanja predstavlja prosvjednu akciju protiv inicijative španjolskih ateističkih udruga, koje su u nekoliko španjolskih gradova pokrenule reklamnu kampanju koja zagovara ateistički pristup svijetu.
Španjolski ateisti slijedili su primjer britanskog kritičara religije Richarda Dawkinsa, koji je prije nekoliko mjeseci u Londonu pokrenuo protuvjersku kampanju u koju je danas uključeno oko 800 autobusa u cijeloj Velikoj Britaniji.
Prvi autobusi s porukom 'Bog vjerojatno ne postoji. Dakle, ne brini se i uživaj u životu', već tjedan dana voze ulicama Barcelone, a akcija će se potkraj siječnja pokrenuti i u Madridu te zatim u Sevilli i Valenciji.

U Madridu je jedan protestantski svećenik samostalno preduhitrio ateističku kampanju i unajmio reklamni prostor na dvama autobusima na kojima sada stoji njegova poruka: 'Bog ipak postoji. Uživaj u životu s Kristom.'

Brojni katolici i drugi vjernici u Španjolskoj smatraju da protuvjerska kampanja predstavlja napad na njih. 'To je jednostavno nepoštovanje nas vjernika. Provjerit ćemo je li ta reklama uopće legalna jer napada našu vjersku slobodu', priopćio je španjolski Promatrački centar za protuvjersko difamiranje.

Žestoke reakcije dijela katoličkih udruga temelje se i na osjećaju španjolskih katolika da su već godinama pod pritiskom socijalističke Vlade. Riječ je o reformama poput legaliziranja homoseksualnih partnerstava, odstranjivanju kršćanskih simbola iz javnih prostorija te o planiranoj liberalizaciji zakona o pobačaju.

'Kampanja ne bi trebala nikoga vrijeđati. Želimo samo upozoriti na milijune ljudi u Španjolskoj koji ne vjeruju u Boga', izjavio je Luis Vega, predsjednik Udruge madridskih ateista i slobodnih mislilaca (AMAL).
Za razliku od Vege, koji navodi brojku od oko 20 posto ateista među Španjolcima, po najnovijim anketama državnog instituta CIS u studenome 2008. samo sedam posto Španjolaca smatra se ateistima.
Najveći broj katolika međutim ne uzima previše ozbiljno ateističku kampanju.

Komentar je stigao je iz Vatikana. Bivši predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, francuski kardinal Paul Poupard, opisao je ateističke reklame na autobusima kao 'glupe, površne i smiješne' jer nevjerovanje u Boga povezuju s užitkom u životu.

Ateistička kampanja na gradskim autobusima pokrenuta je i u Italiji, u Genovi, gdje su pojedini gradski vozači odbili voziti autobuse s takvim oglasima.