EARTH HOUR

Za spas planeta ugasite svjetlo na jedan sat

27.03.2010 u 18:55

Bionic
Reading

Stotine uglednih zdanja, od Eiffelova tornja do Zabranjenog grada, u subotu će utonuti u mrak u okviru akcije 'Sat za naš planet' (Earth Hour) kojoj je cilj promicanje borbe protiv klimatskih promjena

Akcija, koja se ove godine provodi tri mjeseca nakon neuspjeha samita o klimi u Kopenhagenu, mogla bi biti dosad najveća, sa 125 zemalja sudionica, nasuprot 88 prošle godine, rekli su organizatori.

T-Hrvatski Telekom pridružit će se u subotu 27. ožujka u 20:30 sati ovogodišnjoj akciji Sat zemlje potpunim gašenjem rasvjete i svjetlećih reklama na sat vremena - na središnjim lokacijama u Zagrebu (Savska i Vukovarska cesta), kao i na po jednoj od kompanijskih lokacija u Rijeci, Splitu i Osijeku. T-Hrvatski Telekom još jednom dokazuje svoju posvećenost brizi za okoliš.

Pokret je rođen u Sydneyu 2007. kad je 2,2 milijuna osoba ugasilo svjetla na 60 minuta kako bi upozorili javno mnijenje na pretjeranu potrošnju struje i zagađenje ugljičnim dioksidom.Akcija organizirana na inicijativu Svjetskog fonda za zaštitu prirode poprimila je svjetske dimenzije 2008. Predviđeno je da će u subotu 1200 zgrada diljem svijeta ugasiti rasvjetu u 20.30 sati po mjesnom vremenu. Događaju su se pridružile multinacionalne kompanije Google, Coca Cola, Hilton, McDonalds, Canon, HSBC i IKEA.

Zbog vremenske razlike, Sydneyu pripada čast prvog zamračenja gašenjem Opere. Slijedit će gašenje piramida i sfinge u Egiptu, rimske Fontane di Trevi i tornja u Pisi u Italiji te Eiffelova tornja u Parizu.

Nakon što se 2009. godine Zagreb pridružio listi gradova širom svijeta koji na simboličan način, gašenjem svjetla na sat vremena, upozoravaju na problem promjena klime, ove godine akciju 'Sat za naš planet' podržava 13 hrvatskih gradova i općina. U njima će se u subotu, 27. ožujka, ugasiti svjetla na sat vremena – od 20.30 do 21.30 – i tako poslati poruku o nužnosti djelovanja radi očuvanja klime i štednje energije.

Globalna akcija 'Sat za naš planet' održava se četvrti put, a u njoj sudjeluje više od 4000 gradova iz oko 125 zemalja svijeta. U Hrvatskoj svjetla će na sat vremena ugasiti sljedeći gradovi i općine: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Višnjan, Makarska, Baška Voda, Biograd, Brela, Tučepi, Krk, Gradac, Podgora, Pula i Zadar. Cilj gašenja svjetala je skrenuti pozornost javnosti na nužnost racionalnijeg korištenja energije i sprečavanja svjetlosnog i drugih oblika zagađenja, što vodi ka ublažavanju klimatskih promjena, jednog od najvećih problema današnjice.

Akciju u Hrvatskoj podržali su vodeći hrvatski mediji i medijske kuće: tportal.hr, EPH, Narodni radio, RTL i Večernji list, koji će pozvati građane da se gašenjem svjetala u svom kućanstvu pridruže akciji i na taj način pokažu brigu za okoliš u kojem žive.