Svijet FRANCUSKI PREMIJER

De Villepin osniva novu stranku

Bivši francuski premijer Dominique de Villepin najavio je u četvrtak osnivanje nove stranke desnog centra koja će na izborima za dvije godine konkurirati predsjedniku Nicolasu Sarkozyju

'Odlučio sam stvoriti novi politički pokret koji će biti slobodan i neovisan', rekao je de Villepin na konferenciji za novinare i dodao da će stranka početi s radom 19. lipnja. De Villepin, bivši diplomat, rekao je da će njegov pokret zagovarati ravnopravniji pristup. 'Geslo naše borbe bit će republika solidarnosti', rekao je.

De Villepinova objava jedan je od znakova da su pripreme za predsjedničke izbore 2012. već počele i da će se Sarkozy, čiji je ponovni izbor ranije smatran gotovo sigurnim, suočiti s težim nadmetanjem nego što se očekivalo. De Villepin je među konzervativcima jedan od najoštrijih kritičara Sarkozyja koji se oporavlja od teškog poraza na lokalnim izborima prošle nedjelje.

De Villepinova kandidatura na izborima 2012. mogla bi podijeliti glasove konzervativaca i istaknuti podjele unutar Sarkozyjeve stranke UMP.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još