PAHOR SMATRA

'Zbog arbitraže ne treba mijenjati slovenski ustav'

25.03.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor usprotivio se tumačenjima da su za ratifikaciju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom potrebne ustavne promjene, kako tvrde neki predstavnici oporbe i pravni stručnjaci u Sloveniji.

Pahor smatra da zbog arbitraže nije potrebno mijenjati ustav, navode slovenski mediji u četvrtak uoči sastanka u petak na večer na kojemu će premijer Pahor s predsjednicima parlamentarnih stranaka pregovarati o načinu potvrde sporazuma.

"Donijeti odluku da su za nastavak postupka ratifikacije neophodne ustavne promjene značilo bi odgoditi potvrdu sporazuma za nekoliko godina", prenosi ljubljanski list "Delo" riječi predsjednika slovenske vlade.

Slovenski ustavni sud u utorak je objavio mišljenje da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom, što je slovenska vlada pozdravila kao potvrdu svojih stajališta i najavila da će se nastaviti postupak ratifikacije sporazuma. S druge strane, slovenska oporba koja sporazum smatra lošim tvrdi da od njega treba odustati jer bi mogao imati "protuustavne posljedice".

Bivši predsjednik slovenske vlade i vodeći oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je da je presuda ustavnih sudaca proturječna jer s jedne strane potvrđuje da je sporazum o arbitraži u skladu s ustavom, a s druge strane upozorava da bi mogao imati posljedice koje bi zahtijevale promjenu ustavnih dokumenata u njihovim dijelovima koji definiraju granicu, ako konačna odluka arbitraže o granici ne bi bila onakva kakvu Slovenija očekuje.

Nekadašnji ustavni sudac Janez Čebulj pak smatra da su ustavni suci u nekim dijelovima presude jasno dali do znanja da su zbog arbitraže potrebne ustavne promjene, bilo prije ili nakon ratifikacije sporazuma.

"Ako bi iz presude arbitražnog suda proizlazila drukčija granična crta u odnosu na onu koju mi zastupamo, onda bi primjena takve presude u našem nacionalnom zakonodavstvu zahtijevala prethodnu promjenu ustava", rekao je Čebulj za Slovensku televiziju.

Osim toga, moguća nepovoljna presuda arbitraže za Sloveniju glede kopnenog dijela granice zahtijevala bi promjenu zakona o izbornim jedinicama, što bi opet bilo moguće provesti samo nakon promjene ustava, rekao je Čebulj.

Slovenski mediji u četvrtak u svojim komentarima navode da je pitanje arbitražnog sporazuma sada, nakon što su svoje rekli ustavni suci, opet postala prvorazrednom unutarpolitičkom temom u kojoj se odmjeravaju vlada i oporba. Mediji izražavaju sumnju da će Pahor u petak postići dogovor o tome što učiniti s primjenom već potpisanog arbitražnog sporazuma.

Jasno je jedino to da će prije ratifikacije svakako biti potreban referendum, samo je pitanje hoće li on biti savjetodavni kako predlaže Pahor ili naknadni zakonodavni o kojem razmišlja Janša, navode "Delo" i "Dnevnik" u komentarima.

Ukoliko se Pahor i Janša ne slože, moglo bi se čak dogoditi da se Slovenci o arbitražnom sporazumu izjašnjavaju na dva referenduma, tvrde slovenski mediji.

Mediji u četvrtak ističu i poziv predsjednika Danila Tuerka strankama da se zbog arbitražnog sporazuma s Hrvatskom ne upuštaju u politička nadmetanja koja ne bi bila usredotočena na njegov sadržaj nego bi proizlazila iz "političkih kalkulacija".