RUSKA ANALIZA

S Hrvatskom neutralno

16.01.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Rusija je trenutnu plinsku krizu iskoristila kako bi analizirala svoje odnose s europskim zemljama, njihovu razinu ovisnosti o ruskom plinu i reakcije na krizu. Trideset dvije zemlje se napajaju plinom s ruskih izvora, a odnose s većinom od njih novinari Russia Today opisali su kao neutralne

Tako i za Hrvatske odnose s Rusijom kažu da su neutralni i da se uglavnom temelje na trgovini. Oni u Hrvatsku izvoze naftu i plin, a iz nje uvoze hranu i lijekove. Također navode da su u posljednje tri godine hrvatske građevinske kompanije iznimno aktivne na ruskom tržištu, a navodi se i da je naša zemlja iznimno popularna destinacija za odmor ruskih turista.

Kao dio raspale Jugoslavije, Hrvatska se u prošlosti u znatnoj mjeri oslanjala na opskrbu plinom iz ruskih izvora. Nakon osamostaljenja Hrvatska je pokušala promijeniti energetsku politiku. Prema njihovim podacima, ruski plin zadovoljava 40 posto potreba za tim energentom. Zbog zatvaranja ruske pipe proglašeno je izvanredno stanje, a zemlja ima plina za svega nekoliko tjedana. Navodi se da zemlja pokušava nabaviti plin iz sjeverne Afrike.

Od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, Rusi odnose sa Slovenijom također navode kao neutralne, ali se na njih može gledati iznimno pozitivno zbog ukupne robne razmjene veće od dvije milijarde dolara. Za odnose s Bosnom i Hercegovinom kažu da su neutralni, ali prijateljski. Zemlje se nalaze u bezviznom režimu, a Rusija se žestoko protivila NATO-ovim bombardiranjima bosanskih Srba tijekom rata navode. Za odnose s Makedonijom kažu da su neutralni, ali i bezsadržajni. Zanimljivo je da odnosi sa Srbijom koja je zbog iskopčenja plina pretrpjela nekoliko dramatičnih dana nisu opisani kao ni sa Crnom Gorom.

Najgore odnose Rusija ima s bivšim sovjetskim republikama, Gruzijom, za koju su napisali da se vole ako manje nego pas i mačka, i Estonijom. S Gruzijom zbog poznatog sukoba u Južnoj Osetiji, a s Estonijom zbog uklanjanja sovjetskih spomenika i navodnog glorificiranja nacizma. Naravno, tu je i Ukrajina za koju zbog poznatih razloga navode da su odnosi katastrofalni. Za Veliku Britaniju i Poljsku piše da također imaju brojna otvorena pitanja s Rusijom, ali plin im prodaju. Plate i dobiju, kažu Rusi. Inače Velika Britanija je jedina velika i značajna europska država za koju Rusi smatraju da nemaju dobre odnose. Za odnose s Njemačkom, Francuskom i Italijom kažu da su vrlo dobri. Sve europske zemlje postupno traže alternativne pravce za opskrbu plinom jer se rusko-ukrajinska ruta pokazala iznimno nepouzdanom, pa bi Rusima bilo najbolje da malo preispitaju sebe.