PRIVATNI SUSRET

Krajnje diskretan sastanak Obame i Netanyahua

24.03.2010 u 08:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu održali su u utorak navečer krajnje diskretan sastanak u Bijeloj kući, nakon kojeg nije bilo izjava za novinare ni fotografiranja, a do ponoći, po lokalnom vremenu, nijedna od strana nije dala priopćenje ili brifing o razgovorima

'Privatni sastanak', kako ga je okarakterizirala Bijela kuća, održan je usred spora SAD-a i Izraela oko židovske gradnje u arapskom istočnom Jeruzalemu, koja se ispriječila pred posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, dogovorenim uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella.

Ranije izjave Netanyahua da Izrael na namjerava prekinuti s gradnjom jer 'Jeruzalem nije (židovsko) naselje, već glavni grad' te izostanak bilo kakvih informacija sa sastanka u Bijeloj kući vjerojatno znače da dvije strane nisu približile stajališta.

Netanyahu se sastao s Obamom u utorak navečer u dvije sesije, prvoj koja je trajala nepredviđenih 90 minuta, prema izvoru sa sastanka koji citira vašingtonski online dnevnik Politico.

Prema Associated Pressu, Netanyahu je ostao još dva sata u Bijeloj kući, no zasad nema informacija je li se radilo o nastavku razgovora u četiri oka ili proširenom sastanku s dužnosnicima dviju vlada.

Sastanak dvoje saveznika protekao je u neuobičajenoj tajnosti, kao i prethodni Netanyahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Joeom Bidenom u njegovoj rezidenciji te s državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflowr u Washingtonu, s kojih također nije bilo ni izjava ni fotografija.

Netanyahu je u Washingtonu sudjelovao na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC.

Usput se sastao i s najvišim dužnosnicima američke administracije, no Washington je s niskom protokolarnom razinom susreta i uskratom publiciteta jasno pokazao nezadovoljstvo potezima izraelske vlade.