RASMUSSEN U SARAJEVU

NATO otvoren za primanje BiH

23.03.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u utorak u Sarajevu da u Alijansi nema dvojbi oko toga da Bosna i Hercegovina treba postati njezinom punopravnom članicom, no istaknuo je da tome moraju prethoditi nužne reforme. Rasmussen je istodobno osudio pozive predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika na pregovore o 'razdruživanju' unutar BiH

'Pozivam sve strane da zaustave nacionalističku retoriku i osiguraju da BiH ostane jedinstvena zemlja', kazao je Rasmussen odgovarajući na pitanje novinara kako komentira Dodikovu izjavu kojom je u ponedjeljak prvi put otvoreno sugerirao da je u BiH vrijeme za 'mirni razlaz'.

Rasmussen je u Sarajevu boravio zajedno s veleposlanicima zemalja-članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), a s članovima Predsjedništva BiH razgovarali su o zahtjevu te države za primanjem u Akcijski plan za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi.

Vlasti BiH očekivale su da će ministri vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a na sastanku u Tallinu 22. travnja razmatrati i možda odobriti primanje BiH u MAP.

Fogh Rasmussen je, međutim, u utorak potvrdio da 'vrata Alijanse ostaju otvorena za BiH', no naznačio je da su očekivanja za primanje u MAP zasad nerealna, jer BiH još mora provesti nužne reforme. 'Moramo vidjeti napredak u reformama', kazao je glavni tajnik NATO-a.

Objasnio je da se to ne odnosi samo na vojna pitanja, nego i na promjene izbornog zakona da bi se taj dokument uskladio s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio da postojeće izborno zakonodavstvo u BiH krši ljudska i građanska prava pripadnika manjinskih naroda.

Rasmussen je potvrdio da bi za NATO bilo važno i to da BiH konačno donese odluku o slanju dodatne postrojbe u Afganistan koja bi se pridružila snagama ISAF-a.

'BiH će dobiti MAP kada napravi potreban napredak u reformama', zaključio je Rasmussen.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da je jasno opredjeljenje vlasti te države za punopravnim članstvom u NATO-u te da se tome protive 'samo oni koji ne žele opstanak države BiH'.

Komentirajući Dodikov poziv na 'razdruživanje', Silajdžić je kazao da je to dio istog plana kojim se BiH u ratu 'pokušavala uništiti topovima, a sada se to čini preko mikrofona'.

'Onaj kome nije dobro u BiH može iz nje otići, no ne može ništa uzeti u BiH. To treba biti jasno', bio je oštar Silajdžić, dodajući da su svi oni koji govore o dezintegraciji BiH 'potpuno izvan povijesti'.