ANALIZA ECONOMISTA

Srbija dokazala da je regionalni nasilnik

23.03.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Nedolazak Borisa Tadića na konferenciju o zapadnom Balkanu, održanu prošlog vikenda na Brdu kod Kranja, još jednom je istaknuo Srbiju na međunarodnom planu kao neposlušnog regionalnog siledžiju, piše britanski Economist

Za srpskog premijera problem je bio visok profil samita u Sloveniji. Da je došao na konferenciju, Srbi kod kuće, ističe britanski tjednik, vidjeli bi da sjedi za 'malim stolom' s kosovskim premijerom Hashimom Thachijem, što bi značilo da su jednaki. Zbog toga je Tadić odlučio izbjeći sastanak kod Kranja.

Uz pomoć moćnih država poput Rusije i Kine te, unutar EU-a, Španjolske, Srbija se svim silama bori protiv toga da nezavisnost Kosova postane diplomatska činjenica. Međutim, piše Economist, Tadić je na Brdu kod Kranja dobio bitku, ali je na dobrom putu da izgubi rat.

Slovenija, kao organizator propalog sastanaka, mogla bi se osvetiti Beogradu usporavanjem procesa integracije Srbije u EU. U lipnju održat će se samit EU-a o Balkanu u Sarajevu, a službeni Bruxelles već je počeo pritisak na države regije da poboljšaju svoje odnose.

Ako Srbija i dalje ostane tvrdoglava, posljedice za nju mogle bi biti teške. Već je davno izgubila Kosovo, a mogla bi, zaključuje Economist, izgubiti i članstvo u EU