IZBORNI DEBAKL

Sarkozy preslaguje vladu

22.03.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nastavio je u ponedjeljak održavati razgovore uoči rekonstrukcije vlade nakon teškog poraza vladajuće stranke UMP na regionalnim izborima u nedjelju

Po francuskim medijima, iz vlade bi mogao otići ministar rada Xavier Darcos. Njegova je lista dobila samo 28 posto glasova u regiji Aquitaineu. Osam vladinim ministara bilo je na čelu lista konzervativaca u drugom krugu regionalnih izbora i svi su oni izgubili.

Kandidati oporbenih socijalista i njihovi saveznici osvojili su 53,79 posto glasova u nedjelju, Sarkozyjev konzervativni UMP 35,37 posto. To je najveći uspjeh socijalista na izborima od 1981.

Osim toga, socijalisti su pobijedili u 21 od 22 francuske regije. UMP je pobijedio u Alsaceu i tako spriječio ljevičarski 'Grand Slam'. UMP je pobijedio i u dvije od četiri prekomorske regije, ali su ti rezultati zasjenjeni lokalnim politikama i nemaju veliku važnost za nacionalnu politiku.

Krajnje desna Nacionalna fronta Jean-Mariea Le Pena dobila je 18 posto glasova. Sarkozy se sastao u ponedjeljak rano ujutro s premijerom Francoisom Fillonom kako bi razmotrili posljedice poraza i promjene u vladi.