NASTALJA SE OFENZIVA

Izraelci napali džamiju s podzemnim tunelom

16.01.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Izraelska vojska nastavila je u noći na petak, 21. dan zaredom, ofenzivu na Pojas Gaze, dok se poduzimaju sve veći napori za diplomatsko rješenja krize, a Jeruzalem se priprema za moguće nerede novog 'Dana gnjeva' na koji je pozvao Hamas

Tijekom noći na petak izraelsko vojno zrakoplovstvo gađalo je 40 ciljeva u Pojasu Gaze, a izraelski vojnici vodili su ulične bitke u gradu Gazi. Izraelska vojska priopćila je kako je među ciljevima bila džamija s podzemnim ulazom u tunel u kojem se nalazilo skladište oružja, kao i bacač raketa spreman za paljbu, javlja agencija AP. U petak ujutro situacija se, kako javljaju agencije pozivajući se na informacije stanovnika Gaze, donekle smirila i paljba je utihnula.

Diplomatski napori na svim se stranama ubrzavaju i pojačavaju. Glavni izraelski pregovarač Amos Gilad treba se u petak vratiti u Kairo na razgovore o egipatskom planu prekida vatre u pojasu Gaze, navela je vlada. Gilad se u četvrtak navečer bio vratio u Izrael kako bi izvijestio državni vrh o tijeku pregovora i s novim instrukcijama u petak nastavio razgovore u Kairu. Prema izraelskim i zapadnim izvorima, Izrael je odbio neke od uvjeta koje je odredio Hamas u svom prijedlogu primirja u Pojasu Gaze od četvrtka navečer, uključivo trajanje primirja i Hamasov prijedlog tko će upravljati graničnim prijelazima.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u petak će u Washingtonu zaključiti dogovor o sprečavaju krijumčarenja oružja između Egipta i pojasa Gaze.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je proveo noć u Jeruzalemu, u petak bi u Ramalahuna Zapadnoj obali trebalo razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i drugim dužnosnicima.

Ubrzanje diplomatskih napora uslijedilo je nakon jednog od borbeno najžešćih dana u dosadašnjoj izraelskoj ofenzivi na Gazu. U četvrtak su izraelske snage ubile Hamasovog šefa sigurnosti u Gazi, bombardirale kompleks UN-a i prodrle najdublje u Gazu dosad, ušavši u kopnene borbe s lokalnim Hamasovim militantnima nadomak samog središta Gaze. Planuo je požar u bolnici u Gazi, a pogođene su i dvije visoke zgrade u kojima su smješteni međunarodni mediji.

Hamas je najavio osvetu za ubojstvo Saida Saima, šefa sigurnosti u Gazi, te pozvao Palestince da u petak ponovno anti-izraelskim manifestacijama obilježe novi "dan gnjeva".

U Jeruzalemu je policija zbog toga u stanju najviše pripravnosti, a na ulicama su raspoređena vojna i policijska pojačanja.

U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze do petka je ubijeno1. 105 Palestinaca, među kojima 355 djece i 100 žena, a 5.130 ljudi je ranjeno, prema podacima hitne službe Gaze.

Trinaest Izraelaca, među kojima tri civila, poginuli su od početka ofenzive 27. prosinca.