IDILA JE KRATKO TRAJALA

Tadić ne dolazi na konferenciju

19.03.2010 u 18:05

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u petak poslijepodne da će se konferencija država u regiji u subotu održati, bez obzira što na njoj neće biti Borisa Tadića

Predsjednik Srbije Boris Tadić neće sutra doći u Sloveniju na konferenciju o zapadnom Balkanu. Razlog su neriješeni problemi oko naziva kosovskog izaslanstva, javljaju srbijanski mediji.

Špirić ne želi biti nazočan izlaganju predstavnika Kosova

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da neće sudjelovati u dijelu konferencije na Brdu kod Kranja dok predstavnik Kosova bude imao izlaganje, objavili su u petak mediji u Banjoj Luci
Predsjedavajući Špirić, je objasnio da će se odazvati pozivu i sudjelovati na regionalnoj konferenciji o zapadnom Balkanu ali da će napustiti dvoranu u trenutku obraćanja predstavnika Kosova, jer BiH nije priznala nezavisnost te zemlje.

'Na konferenciji ću sudjelovati na poziv premijera Slovenije Boruta Pahora. Mislim da će konferencija bez Srbije imati slabe domete', rekao je Špirić kako ga citiraju mediji u Republici Srpskoj.

Bosanskohercegovački premijer izrazio je i očekivanje da će na konferenciji kod Kranja dobiti potporu za ukidanju viznog režima za građane BiH budući je ta zemlja ispunila uvjete za to.


Tadić je govorio kako Srbija neće odustati od stajališta da Priština na konferenciji može biti predstavljena jedino kao UNMIK-Kosovo. No kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da će na Brdu kod Kranja predstavljati Kosovo kao nezavisnu državu, ravnopravnu s ostalima u regiji.

'Konferencija će se održati bez obzira na to tko će na njoj sudjelovati, a tko ne', izjavio je novinarima Pahor prije susreta s ministrom pravosuđa Alešom Zalarom i državnom tužiteljicom Barbarom Brezigar.

'Svatko tko dođe na sutrašnju konferenciju iznijet će svoje stajalište u dijalogu. Onoga tko ne dođe nećemo osuđivati', rekao je Pahor, ne otkrivajući koga od pozvanih čelnika sutra možda ne treba očekivati na konferenciji.

Pahor je objasnio da je zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, koja je sudomaćin konferencije, odlučio da se konferencija sazove bez obzira na neke probleme oko sudjelovanja.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozdravio je u petak održavanje konferencije o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, na kojoj neće sudjelovati, te najavio da će ubrzo posjetiti regiju.

'Pozdravljam sve inicijative koje promiču regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu, uključujući i konferenciju koja će se sutra održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Ta suradnja od najveće je važnosti za cijelu Europu. U tom kontekstu, planiram posjetiti tu regiju što je prije moguće', kaže se u kratkoj pisanoj izjavi Hermana Van Rompuya.

U Rompuyevu uredu su ranije rekli da će njegovo sudjelovanje na konferenciji ovisiti o tome hoće li na njoj sudjelovati Srbija i Kosovo. Slovenski premijer Borut Pahor je u srijedu i četvrtak posjetio Beograd i Bruxelles kako bi pokušao nagovoriti srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i predsjednika Europskog vijeća Van Rompuya da sudjeluju na konferenciji.

Premijer Borut Pahor i premijerka Jadranka Kosor na konferenciju su pozvali čelnike Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije te predstavnike europskih institucija. Problem je nastao u vezi sa sudjelovanjem srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji ne želi sudjelovati na skupovima na kojima je Kosovo predstavljeno kao neovisna država.

Na konferenciji će sudjelovati povjerenik za proširenje Štefan Fuele, potvrđeno je Hini u njegovu uredu, a što se tiče sudjelovanja španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Anglea Moratinosa još nema službene potvrde. Iz španjolskih diplomatskih izvora u četvrtak je Hini rečeno da je ministar Moratinos voljan doći samo ako na konferenciji sudjeluje i Herman Van Rompuy.

Konferencija će početi u subotu u 10:00 sati na Brdu kod Kranja. Pahor je rekao da će se na konferenciji govoriti o tome kako sudbinu ljudi u ovom dijelu Europe povezati u vrlo uspješan europski proces.