FUELE U PRIŠTINI

Kosovo se mora obračunati s kriminalom

19.03.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak u Prištini da Kosovo ima jasnu europsku perspektivu te je zatražio od Kosovara da ubrzavaju put ka EU ispunjavajući obveze koje proizilaze iz posljednjeg izvješća Europske komisije o napretku, posebice u području vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Fuele, koji je u Prištini razgovarao s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i predsjednikom vlade Hashimom Thacijem, zatražio je od vlasti u Prištini da jamče političku stabilnost manjinama, posebno srpskoj zajednici te da odlučnije provode reforme koje vode zemlju ka Europskoj uniji.

Fuele je posebice istaknuo važnost odlučnije borbe protiv organiziranog kriminala.

Komentirajući probleme organizatora oko održavanja sutrašnje regionalne konferencije na Brdu kod Kranja i okupljanja svih regionalnih čelnika, Feule je rekao da je upravo na ovim čelnicima da pronađu rješenja te da Bruxelles vidi jasnu europsku perspektivu za tu regiju.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu u razgovorima je istaknuo kako Kosovo nema drugu viziju osim integracijskog procesa u europske i euroatlantske strukture.

Europski povjerenik za proširenje kazao je u eksluzivnom intervjuu za vodeći prištinski dnevnik na albanskome "Koha Ditore" da je "budućnost Kosova i Srbije unutar Europske unije" te da "suradnja između ovih zemalja otvara put i Kosovu i Srbiji ka EU" istaknuvši važnost dobrosusjedskih odnosa i konstruktivnog dijaloga za pitanje od obostranog interesa.

Nakon Prištine, Fuele će u sklopu regionalne turneje poslijepodne posjetiti Albaniju.