SVI PUTNICI PREŽIVJELI

Zrakoplov se usred New Yorka srušio u rijeku

15.01.2009 u 22:39

Bionic
Reading

Svi putnici i članovi posade zrakoplova Airbus 320 kompanije US Airways, koji se u četvrtak srušio u rijeku Hudson u New Yorku, prema preliminarnim su izvješćima spašeni, priopćila je američka Savezna uprava za zračni promet (FAA), prenosi televizijska postaja MSNBC News

Newyorška TV postaja WNBC prenijela je izjave članova posade i samih putnika, kako izgleda da su svi spašeni.

Zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 poletio je iz newyorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Carolini oko 15 sati po istočnoameričkom vremenu sa 148 putnika i pet ili šest članova posade, prema posljednjim izvješćima.

Također se navodi da je 35 putnika završilo u ledenoj vodi Hudsona, te da su oni prebačeni u bolnice zbog pothlađivanja.

TV postaja WNBC je izvijestila, prema vladinim izvorima, kako je pilot javio kontroli leta da se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora.

Svih 150 putnika i članova posade preživjelo je pad.

CNN je prenio izjave putnika Lukasa Vincenta koji je rekao da je "pilot nevjerojatno glatko sletio na površinu vode i ostao plutati".

Očevici s obale su kazali da je zrakoplov letio vrlo sporo, kao da je pilot ugasio oba motora, i glatko sletio u rijeku, uz veliki pljusak vode.

Dvadesetak sekundi nakon slijetanja, otvorili sa su se vrata zrakoplova i izlazi za nuždu, koji liče na tobogane na napuhavanje, rekli su očevici.

TV mreže su izravno prenosile akciju spašavanja. Zrakoplov su okružili mali putnički brodovi i trajekti koji plove između New Yorka i New Jerseya, a uz sam zrakoplov su pristali patrolni čamci Obalne straže, policije i vatrogasni remorker.

Na TV snimkama se vidjelo kako putnici izlaze iz zrakoplova i stoje na krilu, preko kojeg ulaze na palube brodova koji ih okružuju.

Stručnjaci koje su konzultirale TV mreže jednoglasno su isticali da je pilot zrakoplova pravi heroj i najzaslužniji za čudesno spašavanje putnika i posade.

Vlasti su kazale kako ne vjeruju da pad zrakoplova ima veze s terorizmom.

"Za sada nema informacija koje bi ukazivale da je incident povezan sa sigurnošću", izjavila je glasnogovornica Ministarstva domovinske sigurnosti Laura Keehner.