RASIZAM U WAL-MARTU

'Pažnja, pažnja! Neka svi crnci napuste dućan'

19.03.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Kupci u Wal-martu u američkom gradu Turnersvilleu u New Jerseyju ostali su, blago rečeno, šokirani kad su na razglasu začuli: 'Poštovani kupci, molimo vašu pažnju. Neka svi crnci napuste trgovinu'

Kako javlja CNN, neki kupci su u prvom trenutku ostali ukopani u mjestu, dok su neki s gađenjem ostavili kolica i napustili trgovinu u potpunoj nevjerici. Neku su pak počeli bijesno nazivati Wal-mart i tražiti razgovor s upraviteljima.

Nekoliko trenutaka kasnije preko razglasa se kupcima javio i upravitelj trgovine te se ispričao, dodavši da je zbog incidenta pozvao policiju.

'Takvo što moglo je dovesti do nasilja. Moglo je gurnuti preko ruba nekog tko je imao loš dan. Ne želim biti nedužni promatrač zločina jer se netko neslano našalio', rekla je CNN-u Arter, 29-godišnja zaposlenica obližnje banke koja je u trenutku incidenta bila u trgovini.

Zanimljivo je da, prema izjavama očevidaca, glas koji je preko razglasa izrekao rasističku naredbu nije zvučao ni približno kao glas nekog tko se šali.

'Glas je bio kontroliran i siguran u sebe. Zaista nije zvučalo kao da se netko šali', rekla je u razgovoru za Philly.com Sheila Ellington, koja se u spornom trenutku također našla u Wal-martu.

Glasnogovornik Wal-marta Lorenzo Lopez medijima je rekao da je 'Wal-mart šokiran ovime kao i svi ostali'.

'Tko god da je ovo napravio, postupio je neprimjereno', rekao je Lopez.